.Concurs pentru elevi: Viitorul trecutului

Concurs pentru elevi, organizat de Asociaţia culturală Patrimoniu pentru viitor, în colaborare cu Didactic.ro

Peste tot în jurul nostru, în comunitatea din care facem parte, există obiecte, locuri, clădiri, monumente cu o istorie aparte, care au traversat deceniile şi secolele şi au ajuns până la noi.
Din păcate, multe dintre ele se sting sub ochii noştri – uitate, neîngrijite, nerestaurate. Poate fi vorba despre o clădire veche, un monument, o statuie uitată într-un parc, o stradă, o inscripţie, portul popular dintr-o anumita zona, dar nu numai!

Poate fi vorba despre obiceiuri aproape uitate, poveştile de demult ale bunicii, pline de un farmec aparte sau de jocurile copiilor de dinainte de era internetului şi a calculatorului.

Vă invităm să descoperim aceste obiecte, locuri, poveşti etc din trecutul comunităţii noastre, să le aducem la lumină, să le facem cunoscute şi să începem să le preţuim din nou!

Perioadă de desfăşurare

Concursul se desfăşoară între 21 mai şi 7 iunie 2013, ora 24:00.

Câştigătorii vor fi desemnaţi nu mai târziu de 20 iunie

Tema concursului: Viitorul trecutului

Secţiunea 1: ESEURI (categoria de vârstă: 7-18 ani)

eseu_final.jpgDespicaţi pe toate părţile acest oximoron: „Viitorul trecutului”. Dacă nu ştiţi ce înseamnă cuvântul întrebaţi, căutaţi! Ce este, ce poate fi viitorul unui trecut? Poate să existe viitor fără trecut? Dar trecut fără viitor? Este oare trecutul un profet al viitorului? Ce rol are prezentul în dialogul dintre trecut şi viitor?

Ce putem face acum pentru ceea ce a fost ieri şi pentru ceea ce va fi mâine?

Imaginează-ţi că ţi s-ar da pe mână o clădire, o stradă, un monument, un obiect cu o istorie aparte. Cum l-ai transforma astfel încât să aibă un prezent, dar mai ales un viitor? Ar fi vorba de magie, ştiinţă, responsabilitate, perseverenţă, muncă de echipă, iubire, curaj, respect pentru patrimoniu, aventură?

Visează, gândeşte, uită-te în jurul tău şi …exprimă-te, povesteşte-ne.

Aşteptăm eseuri de maxim 1.500 de cuvinte pe marginea şi în prelungirea acestor întrebări.

Consultaţi regulamentul complet şi fiţi primul care propune un eseu !

Secţiunea 2: PROIECTE (categoria de vârstă: 10-18 ani)

Descoperă în comunitatea din preajma ta o clădire, un monument, o inscripţie, o stradă, un obiect, cu o istorie şi un trecut cu totul aparte şi de care lumea nu prea ştie.

Descoperă locuri sau lucruri abandonate de comunitatea ta – uitate, neîngrijite, nerestaurate, nevizitate. Documentează-te cu privire la importanţa culturală şi istorică lor, adună materiale cât mai interesante şi inedite despre ele şi IMPLICĂ-TE: dă un viitor acestui trecut uitat pe nedrept de comunitatea în care trăieşti.

Consultaţi regulamentul complet şi fiţi primul care înscrie un proiect în concurs !

Secțiunea 3: SCENARII ŞI PROIECTE DE FILM DOCUMENTAR (categoria de vârstă: elevi, studenţi)

scenariu_final.jpgVă invităm să participaţi la: Concursul de scenarii şi proiecte de film documentar „Mini Film cu Maxi Art. Competiţia presupune realizarea unui scenariu sau a unui proiect de film documentar creativ referitor la Patrimoniul cultural românesc, pentru un film de minim 3 min. şi maxim 26 min. pe tema anunţată, Viitorul trecutului.

Subiectul şi conţinutul propriu-zis al scenariului/proiectului este la libera alegere a concurentului, dar trebuie să dovedească faptul că viitorul film va avea o idee puternică, capabilă să influenţeze, că documentarul va avea un caracter creativ, că el nu va fi doar un material filmat ilustrativ, descriptiv, o simplă prezentare a unui obiectiv de patrimoniu.

Sunt binevenite orice anexe menite să aducă informaţii suplimentare despre viitorul film şi despre condiţiile de realizare pe care autorul le are în vedere (ex: DVD demo de max 7 min, fotografii, info despre producător, CV regizor / realizator, buget sau condiţii de realizare, etc).

Consultaţi regulamentul complet şi fiţi primul care înscrie un scenariu în concurs !

Premiile, oferite de Asociaţia culturală Patrimoniu pentru viitor, constau în tablete, aparate foto şi hard disk-uri portabile.

Succes!


 

Site-ul nostru folosește cookies cu scopul de a vă îmbunătăți experiența de navigare. Accepă Citește mai mult