12 scaune Rocaille

Stilul „Rocaille” este cunoscut şi ca „Ludovic al XV – lea”, „Rococo” sau „Pompadour”. Ca o continuare a barocului, ia naştere şi se dezvoltă în perioada 1725  – 1760. Ornamentaţia elaborată şi bogată este marca distinctivă a stilului.

Scoica este elementul decorativ principal care încoronează spătarul fiecărui scaun. Motivul poate fi regăsit şi pe bara centrală ce leagă picioarele scaunelor. În partea superioară, scoica este acompaniată în manieră simetrică de delicate scurgeri de apă. Rama spătarului este la rândul ei acoperită în întregime cu motive vegetale.

Aceste scaune Rocaille au fost retapiţate la sfarşitul anului 2014, din fondurile Asociaţiei. Pe tot parcursul acestui proces, s-a putut constata că structura de lemn a scaunelor a rezistat foarte bine de-a lungul timpului, starea lor de conservare fiind în continuare foarte bună. De asemenea, înlăturarea meterialelor vechi a scos la iveală dovada autenticităţii pieselor.

Pe scheletul unuia dintre aceste scaune Rocaille a fost descoperită marca unui anticariat vienez al epocii alcătuită din stemă şi inscripţia „ExekutionsGericht. Wien”. În confirmitate cu normele muzeale de conservare, unul dintre scaune a fost păstrat în starea şi cu materialele originale drept mărturie. Selectarea materialului textil adecvat a fost făcută cu sprijinul specialiştlior de la Regal Decor.


 

Site-ul nostru folosește cookies cu scopul de a vă îmbunătăți experiența de navigare. Accepă Citește mai mult