Muzeul Mobil
Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) a lansat în octombrie 2017, cu ocazia Zilei Internaţionale a Educaţiei, Muzeul mobil, un proiect care a adus arta mai aproape de elevi și școală prin metode interactive și un limbaj adaptat.
Proiectul este co-finanţat de AFCN şi este realizat în parteneriat cu Asociația Culturală “Patrimoniu pentru Viitor”, Asociația MetruCub – resurse pentru cultură şi Centrul Sintagma.
Prin Muzeul mobil, partenerii și-au propus deschiderea şi facilitarea accesului la artă pentru copii cu vârste între 6 și 12 ani, proveniți din medii dezavantajate din punct de vedere geografic, economic și social. Proiectul a recurs la lucrări din patrimoniul Galeriei de Artă Modernă Românească pentru a-i sensibiliza pe copii prin transferul de valori cultural-artistice locale abordând opera de artă într-o manieră ludică, interdisciplinară.
Cât de mobil pentru a fi un Muzeu mobil?
În perioada octombrie-noiembrie 2017 au avut loc vizite sub forma de lecţii ale educatorilor muzeali în şcolilor partenere, dar şi vizite active ale şcolilor în cadrul MNAR. Scopul lecţiilor şi al vizitelor active a fost familiarizarea publicului şcolar din ciclul primar şi gimnazial din zone urbane periferice și extra-urbane din Bucureşti, Ilfov şi Călăraşi cu patrimoniul MNAR prin expunerea la experiențe culturale complexe, diferite, inedite.
Caracterul inovator al proiectului Muzeul mobil a constat în asumarea directă a rolului social și educativ al unui muzeu modern, contribuind la procesul de învăţare printr-o interacţiune autentică cu patrimoniul și cu oferta școlară dedicată. Mobilitatea Muzeului mobil se reflectă în dinamica şi flexibilitatea gândirii elevilor, în creşterea capacităţii lor de a conecta informaţii din domenii diferite.