Elisabeth Leonskaja, recital pro bono la Ateneul Român
Pe data de 27 noiembrie 2011, cunoscuta pianistă Elisabeth Leonskaja a susţinut un recital pro bono la Ateneul Român. Artista este o veche prietenă a României, a Bucureştiului. În 1964 ea a câştigat prestigiosul concurs George Enescu.
Fragment de interviu:
- Reporter: „Cum vă simţiţi în România? Ce vă evocă ţara noastră?”
- E.L.: „Fiecare călătorie în România este sentimentală. De fiecare dată îmi apar tablouri din trecut, care, însă, este foarte apropiat. Am îndrăgit România şi a aş vrea foarte mult să fie o ţară fericită.”
Apelul Asociaţiei de a contribui la conservarea şi restaurarea valoroasei moşteniri lăsate de Dumitru Furnică – Minovici a fost primit cu încredere, enutuziasm şi optimism. Peste 750 de spectatori au ascultat-o şi aplaudat-o la scenă deschisă pe marea pianistă, iar evenimentul a fost primit pozitiv în peste 80 de articole de presă.
În urma evenimentului, Asociaţia a strâns şi a donat Academiei Române fondurile necesare pentru demararea proiectului de reparare a acoperişului Muzeului.
Proiectul finalizat în anul 2012 a permis monumentul să rămână protejat de intemperii şi de capriciile vremii. Specialiştii Tondach România au identificat cea mai bună soluţie pentru respectarea stării iniţiale a clădirii – ţigla de tip solzi. Conform legislaţiei în vigoare, restaurarea clădirilor de patrimoniu trebuie făcută cu aceleaşi materiale folosite iniţial în timpul construcţiei şi finisării.
Fondurile rămase au fost folosite pentru restaurarea mai multor obiecte de patrimoniu din colecţia aceluiaşi muzeu: lada veneţiană, pictura „Păsări vânate” şi garnitura de scaune Rocaille – proiecte finalizate în decursul anilor 2013 şi 2014, în colaborare cu Muzeului Naţional Brukenthal şi Complexul Muzeal Naţional Astra, Sibiu.