Raport de activitate
Annual Reports (in 🇷🇴 only)

Raport anual 2023

2022

1. „Marthe Bibesco, La Nymphe Europe” – continuare producție și montaj film documentar (ianuarie – decembrie)

De-a lungul întregului an, au continuat operațiunile de montaj și producție pentru documentarul dedicat Marthei Bibescu. Cele mai importante aspecte realizate au fost achiziționarea licențelor pentru folosirea:

  • de imagini video de arhivă (INA: Institut national de l’audiovisuel, Critical Past LLC, Consiliul Național al Cinematografiei – Arhiva Națională de Filme),
  • de muzică (Eugen Doga, Blue Island Production, Envato).

S-au adăugat și fotografii reprezentative de la Arhivele Naționale și din colecția Domnului Narcis Dorin Ion, Director Muzeul Național Peleș, Sinaia. În prezent, mai sunt necesare câteva piese muzicale pentru finalizarea întregii coloane sonore.

Filmul va fi difuzat exclusiv pe canalul de YouTube al Asociației.

Pentru producerea acestui documentar, Asociația a colaborat și colaborează cu:

  • Academia Română;
  • Radio România – Serviciul Patrimoniu Cultural și Arhive;
  • Muzeul Național de Artă al României;
  • Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”;
  • Muzeul Național al Literaturii Române;
  • Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”;
  • Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, Muzeul Cinegetic al Carpaților „Posada” R.A.
  • Muzeul Județean de Științele Naturii Prahova, Secția Muzeul Petrolului;
  • Centrul de Cultură „Palatele Brâncovenești de la Porţile Bucureştiului”;
  • Palatul Știrbey Buftea;
  • Académie royale des Sciences, des Lettres et des Beaux-Arts de Belgique – Académie royale de langue et de littérature françaises de Belgique;
  • Institut National de l’Audiovisuel;
  • Arhiva Națională de Filme, Consiliul Național al Cinematografiei;
  • Arhiva video Critical Past;
  • Regizor: Sabina Pop.

2. Patrimoniul UNESCO din România – broșuri informative și hartă interactivă (februarie – noiembrie)

Având în vedere caracterul aniversar al anului 2022 – 50 de ani de la adoptarea Convenției UNESCO privind protecția patrimoniului mondial, cultural și natural (1972) – Asociația a colaborat cu Comisia Națională a României pentru UNESCO, pentru a contribui la promovarea Patrimniului UNESCO din România.

Astfel, Asociația a contractat servicii autorizate de traducere (Eurodicata Solutions) din limba română în limba engleză pentru seria de trei broșuri, referitoare la patrimoniul UNESCO din România – natural și cultural, material și imaterial. Versiunea digitală a acestora și Harta Interactivă „UNESCO în România” se află în curs de actualizare de către CNR UNESCO.

Activitatea Asociației a fost premiată pentru bunele practici în cadrul evenimentelor „Patrimoniul Natural și Cultural UNESCO din România” (12 septembrie 2022) și „Cunoaşte, protejează, restaurează!” (10 noiembrie 2022).

3. Situl istorico-arheologic de la Curtea de Argeș – măsurători geofizice (martie – decembrie)

În continuarea măsurătorilor efectuate în 2020 – 2021 pe teritoriul Curții Domnești din Târgoviște și ca urmare a rezultatelor pozitive înregistrate atunci, s-a considerat oportună continuarea proiectului cu scanarea geofizică a sitului istorico-arheologic de la Curtea de Argeș, respectiv Curtea Domnească, spațiile libere din jurul actualului muzeu, colina Sân Nicoară. Metodele folosite au fost georadar și ERT. Aceste măsurători geofizice sunt etape preliminare inovative, menite să exploreze suprafețele înainte de săpăturile arheologice propriu-zise.

Parteneri: Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române, Primăria Municipiului Curtea de Argeș, Geomathics ONE

4. Website ACPV – nou concept, design și tranfer date (mai – septembrie)

În cursul anului, s-au finalizat lucrările la noul website al Asociației (autor: Urbalendar SRL). Acestea au constat în design nou prietenos, importarea informațiilor și restructurarea acestora în categoriile: acasă, despre noi, noutăți, proiecte, media, contact.

5. Ateneul Român – recondiționare și modernizare a unor spații de reprezentare (august – septembrie)

Este un proiect mai amplu al Ateneului Român în care Asociația noastră împreună cu firma Amset Prodexim s-au implicat prin achiziționarea și montarea unor piese de mobilier și a tapetului.

6. UNESCO World Heritage Volunteers – tabără de voluntariat la Viscri (septembrie)

La inițiativa Asociației, s-a organizat și desfășurat prima tabără sub egida UNESCO World Heritage Volunteers din România.

Proiectul “World Heritage Volunteers Viscri Action Camp” a fost organizat împreună cu Mihai Eminescu Trust și a avut susținerea Comisiei Naționale a României pentru UNESCO. Astfel, în perioada 5 – 15 septembrie, voluntari din Franța, India, Nigeria, Pakistan, Regatul Unit, Turcia și România au contribuit la refacerea potecii care duce în sat, au creat itinerarii pentru vizitatori și au discutat despre conservare cu comunitatea locală. Viscri este parte a sitului cultural UNESCO Sate cu biserici fortificate din Transilvania.

Un rezumat video al proiectului este disponibil aici.

7. European Cultural Heritage Summit – Europa Nostra (septembrie)

În calitate de organizație membră a Europa Nostra, pentru informare și identificare parteneri pentru proiecte viitoare, Asociația a participat cu delegat la European Cultural Heritage Summit, organizat la Praga în perioada 25 – 27 septembrie.

Excellence Fair, Adunarea Generală a membrilor Europa Nostra, Ceremonia de decernare a premiilor Europa Nostra și Policy Agora sunt câteva dintre evenimentele desfășurate în acest interval. Urmare a Summit-ului Europa Nostra 2022, s-a publicat Prague Manifesto.

Trei proiecte românești au fost premiate anul acesta la European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2022. Informații despre acestea sunt disponibile aici, dar și într-un articol dedicat. Acesta a fost preluat în Buletinul Informativ al Uniunii Arhitecților din România (pagina 2).

8. „Povestea Iei” – eveniment Sala Mare UNESCO, Paris (octombrie – noiembrie)

Opera Naţională Bucureşti, în parteneriat cu Delegaţia permanentă a României pe lângă UNESCO, a prezentat miercuri, 23 noiembrie, în Sala Mare a UNESCO  din Paris, „Povestea Iei”, un spectacol multimedia complex și original dedicat aniversării a 160 de ani de Diplomație românească precum și sărbătoririi Zilei Naționale a României. Evenimentul a constituit o importantă oportunitate de promovare a imaginii țării noastre, precum și de reafirmare a atașamentului față de multilateralism și de valorile și principiile Națiunilor Unite. Asociația s-a implicat în acest demers prin susținerea promovării necesare.

2021

De-a lungul anului 2021 Asociația a continuat activitățile de promovare educație și conservare restaurare în domeniul patrimoniului. Proiectele desfășurate detaliate în cele ce urmează sunt inter-disciplinare și vizează simultan toți pilonii de activitate.

1. Măsurători geofizice

Parteneri: Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române, Consiliul Județean Dâmbovița, Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” din Târgoviște, Geomathics ONE

Finalizat: octombrie 2021

În continuarea măsurătorilor efectuate în 2020 și ca urmare a rezultatelor pozitive înregistrate atunci, s- a considerat oportună investigarea unor zone neexplorate încă pe teritoriul Curții Domnești din Târgoviște. Aceste măsurători geofizice sunt etape preliminare inovative, menite să exploreze suprafețele înainte de săpăturile arheologice propriu-zise.

La finalul celor două etape de cercetare, se poate aprecia că întreaga suprafața a curții (de circa două hectare) a fost scanată prin folosirea mai multor metode magnetice, georadar și ERT.

În opinia specialistului, dintre aceste obiective, s-ar impune săpături arheologice prioritare la posibila casă cu gârlici orietat spre nord, posibilul cimitir și construcția demantelată de la vest de Casa Bălașa.

La capătul celor două etape 2020 și 2021 de măsurători geofizice, dispunem, în premieră, de imaginea scanată complet a unei curți domnești din România, cea mai importantă ca durată în timp și aploare a edificiilor aulice. Îi mulțumim Domnului Sorin Staicu pentru inițierea acestui proiect și pentru urmărirea bunei sale desfășurări.

2. Documentar proiect măsurători geofizice

Pentru popularizarea și promovarea acestui tip de practică în domeniul arheologiei o practică inovativă prea puțin întâlnită și folosită în România, dar și pentru publicul larg iubitor de patrimoniu, am pregătit și o scurtă redare video a etapelor acestui proiect. Materialul este disponibil pe canalul de Youtube al Asociației.

3. Catalog „Cămeșa sunt eu. Etnografie și Artă”

Partener principal: Complexul Muzeal Bistrița Năsăud

Pornind de la impresionanta colecție de ii și cămeși tradiționale din patrimoniul muzeului și având în vedere diversitatea etnică zonală, ne-am alăturat Complexului Muzeal Bistrița Năsăud în demersul de editare a unui catalog (aproximativ 350 de pagini) care să le pună în valoare Catalogul conține o multitudine de fotografii, texte de specialitate introductive și cu privire la particularitățile etnice. Are, de asemenea, și un caracter multilingv ( engleză, germană, ebraică, maghiară, romani). Asociația a sprijinit acest demers prin conținut pentru posfața volumului, activități editoriale și design grafic. Le mulțumim Doamnei Doina Diaconu și Domnului Michael Sipoș pentru implicarea în acest proiect.

4. Proiect de voluntariat: „Diversitate și complementaritate în restaurarea și valorizarea Patrimoniului Cultural”

Parteneri: Complexul Național Muzeal „ASTRA” Sibiu și Asociația European Heritage Volunteers

august 2021

Voluntare din Brazilia, Croația, Lituania, Statele Unite ale Americii, Franța, Belgia și România au participat la proiectul de conservare și restaurare de la Muzeul ASTRA, timp de două săptămâni, cu obiectivul de a conserva și restaura 22 de obiecte de patrimoniu, pe suport piele blană și pe suport textil, din colecția muzeului.

  • Etape atelierul textile (ștergare ș i cămăși tradiționale) identificare materiale, exercițiu diferite tipuri de cusături necesare restaurării, consolidări cu același tip de material;
  • Etape atelierul piele blană ( cojoace, căciuli curățire chimică a pieselor interior și exterior, consolidare broderie exterior, completări ale suportului.

Le mulțumim celor două specialiste implicate în proiect, Ana Maria Nicolae și Raluca Mirițoiu (muzeografe la Muzeul Astra).

Pe lângă etapel e de conservare și restaurare, detaliate anterior, au existat mai multe activități în programul educațional asociat proiectului:

  • Meșteșuguri tradiționale românești alături de meșteri populari brățări împletite ș i război de țesut (Dna. Rodica Ispas) și confecții din piele, opinci, demonstrație la tulnic (Dl Adrian David Coman);
  • Atelier de vopsit fibre textile cu coloranți naturali (plante tinctoriale și insecte);
  • Exersare a tehnicii de eco printing;
  • Vizită ghidată la Miercurea Sibiului.

Proiectul s-a încheiat cu expunerea pieselor restaurate.

5. Delegația Permanentă a României pe lângă UNESCO – Concert Extraordinar Aniversar 65 de ani de la aderare

Parteneri: Delegaţia permanentă a României la UNESCO, ICR Paris, Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română, Asociația Culturală Pro Contemporania, The Culture Club

În octombrie, am sărbătorit 65 de ani de la aderarea României la UNESCO Delegaţia permanentă a României la UNESCO, cu sprijinul Institutului Cultural Român din Paris, a organizat la Marea sală UNESCO, pe 5 octombrie, un Concert de gală extraordinar susținut de ansamblul Violoncellissimo, la care au participat directoarea generală UNESCO, ES Dna Audrey Azoulay, ministrul afacerilor externe al României, ES Dl Bogdan Aurescu și numeroși diplomați acreditaţi la UNESCO, înalte oficialități ale acestei organizații, precum și personalități culturale române și franceze. Profesorul și violoncelistul Marin Cazacu și ansamblul Violoncellissimo au entuziasmat publicul aflat în marea sală UNESCO, propunând o incursiune sonoră în lumea violoncelului prin intermediul unui repertoriu divers şi spectaculos de la clasic la contemporan sub genericul „De la baroc la rock”. Spectatorii au avut ocazia de a i aplauda pe unii dintre cei mai buni violonceliști din România dar şi rezultatele extraordinare la care duce excelenta relație dintre maestru și discipoli

Asociația a considerat oportună implicarea în acest proiect, prin sprijinirea activităților de producere a materialelor de promovare (invitație, comunicat, tipărituri), în vederea promovării patrimoniului național dincolo de granițe și deschiderea demersului de mai bună înțelegere a Patrimoniului Mondial UNESCO în România.

6. Ghid pentru elevi – „Stiluri Arhitecturale în București”

„Stiluri Arhitecturale în București” este cel mai recent ghid lansat de Asociația Culturală „Patrimoniu pentru Viitor” și constituie o lectură plăcută pentru toate vârstele. Se adresează în special elevilor de clasele VII-XII, propunând vizite la 20 de obiective arhitecturale din București. Elevii sunt invitați să descopere cum se pot identifica stilurile arhitecturale, ce caracteristici le definesc, dacă există clădiri asemănătoare și în afara României, timp în care își pot însuși un vocabular specializat nou.

Autor: Arhitect Adina Marin

Mulțumim Doamnei Ileana Tureanu și Doamnei Măriuca Talpeș, precum și partenerului nostru, Didactic ro, care a promovat și distribuit acest material în rețeaua proprie de profesori și elevi. Ghidul este disponibil online aici.

7. Școala Gimnazială Sat Dumești (Vaslui) „Satul de altădată pentru copiii viitorului”

Partener principal: Școala Gimnazială „Mareșal Constantin Prezan”, Dumești (Vaslui)

Pornind de la publicația Asociației „Ghidul meu de Patrimoniu”, elevii acestei școli vor fi antrenați să descopere patrimoniul local imaterial. Prin diverse activități, elevii vor documenta tradițiile și obiceiurile locale. Pe lângă suportul teoretic, principala sursă de informare vor fi oamenii din localitate.

Nu în ultimul rând, Asociația va sprijini și școala prin dotarea cu echipamente care să permită creșterea gradului de interactivitate de la clasă atât pentru generația actuală, cât și pentru cele viitoare.

8. Reabilitare Monumentul Eroilor, Berești (Galați)

Parteneri: Primăria Orașului Berești, Asociația Din Drag și Dor pentru Comunitate

Asociația Din Drag și Dor pentru Comunitate împreună cu Primăria Orașului Berești au avut în vedere reabilitarea Monumentului Eroilor din localitate. Cu sprijinul Asociației, s-a putut consolida și sigila soclul monumentului, igieniza pe întreaga suprafață, recondiționa placa și monta un panou informativ de dimensiuni mari. Suprafața verde din jurul monumentului a fost dotată cu câte patru bănci și coșuri de gunoi noi. Ne bucurăm să asistăm la o creștere a spiritului civic în tot mai multe localități din România.

2020

Administrativ – juridic

Asociația a deșfășurat prima Adunare Generală online și a modificat sediul social din sectorul 1 în sectorul 2. De asemenea, cu sprijinul Consiliului Director, a depus Declarația de Beneficiar Real autentificată la Ministerul Justiției, o obligativitate pentru toate Asociațiile și Fundațiile din România. Cu sprijinul auditorului RSM România, activitatea financiară pentru anul 2019 a fost de asemenea verificată.

1. Proiect de conservare și restaurare a patrimoniului național

Proiect elaborat de: Asociație și Complexul Muzeal Bistrița Năsăud, în parteneriat cu Asociația European Heritage Volunteers.

În vara anului 2020 (19 iulie – 1 august), am organizat un proiect de conservare și restaurare cojoace și piepatare românești la Bistrița. Conservarea și restaurarea acestor piese din colecția Muzeului Bistrița au fost făcute de 8 voluntari provenind din 7 țări. Pe durata a 10 zile, ei s-au familiarizat cu costumul românesc specific zonei, au aplicat tehnici de curățare ale pieselor (curative și de prevenție). Totodată, pentru aprofundare, au folosit unelte specifice și au învățat broderie, pornind de la mostre de materiale. Toate aceste activități s-au desfășurat sub supravegherea specialiștilor în conservare și restaurare de la Complexul Muzeal Bistrița Năsăud și de la Complexul Național Muzeal „ASTRA” Sibiu. Membrii echipei de specialiști au fost bucuroși să transmită aceste cunoștințe mai departe către tânăra generație.

Mai multe informații aici.

La final de săptămână, s-a organizat o excursie pentru cunoașterea zonei geografice și a obiceiurilor locale. Inițiativa a constituit un prilej de promovare a patrimoniului național în context european și internațional și a pus bazele unui schimb cultural. Activitățile și legăturile de prietenie formate pot duce la colaborări viitoare benefice.

Vă invităm să vizionați un rezumat video al proiectului.

2. Proiect de cercetare arheologică

Proiect elaborat de: Asociație, Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române, Complexul Muzeal Național „Curtea Domnească” și SC Geomathics One SRL.

În perioada februarie – septembrie 2020, s-a desfășurat un proiect pilot de ordin arheologic – prospecțiuni geofizice la Complexul Muzeal Național „Curtea Domnească”. Măsurătorile de până acum au acoperit circa 1,2 hectare din suprafaţa liberă de construcţii de aproximativ 2 hectare a Curtii Domneşti din Târgovişte, și au dus la descoperirea unor structuri care permit începerea pe viitor a săpăturilor arheologice propriu-zise.

3. Proiecte educaționale

3.1. În prima parte a anului 2020, a avut loc finalizarea celei de-a II – a ediții a Concusului Național „Tineri Jurnaliști ai Patrimoniului”, proiect elaborat de Asociație și Didactic.ro.

Membrii juriului au fost: Raluca Bem Neamu, Alin Ciupală, Laura Grünberg, Angela Ilaș, Sabina Pop, Dana Vartires.

Au fost premiate lucrările:

  • Premiul I – Ia românească, simbolul neamului nostru – https://bit.ly/2yCjV34
  • Premiul II – Mănăstirea Mihai Vodă – https://bit.ly/3aBgVRU
  • Premiul III – Povestea Cocoșului de Aur – https://bit.ly/3cHm4Ju
  • Mențiune – Grădina Zoologică din Tîrgu Mureș – https://bit.ly/2Ky1fnY
  • Mențiune – Monumentul de for public: Obeliscul Horea, Cloșca și Crișan din Alba Iulia (inaugurat în anul 1937) – https://bit.ly/2S4VJ07
  • Mențiune – Biserica Monument – https://bit.ly/2S6g3hw
  • Mențiune – Adjudul în 24 de ore – https://bit.ly/2Y8Gjfj

Autorii lucrărilor de mai sus au fost premiați cu tablete (locurile 1 – 3), diplome și ediții tipărite ale „Ghidului meu de Patrimoniu” – lucrare editata de Asociatia noastră.

3.2. Asociația și-a propus crearea unui proiect de educație culturală constând într-o mini-serie despre lucrări de artă (picturi) foarte cunoscute, pentru vacanța de vară a elevilor. „Arta vorbește cu noi – o miniserie de dragul artei” a adunat 14 episoade, publicate săptămânal, sub forma unui dialog între un personaj desprins din lucrările de artă și un copil. La fiecare episod, interlocutorii au fost schimbați.

Obiectivul principal a constat în familiarizarea elevilor cu modalități de interpretare artistică. Secundar, pornind de la lucările alese, elevii au putut afla informații și din alte domenii (matematică, mitologie, istorie, geografie etc.). Proiectul rămâne disponibil elevilor și profesorilor interesați pe durată nedeterminată.

4. Proiecte de promovare a patrimoniului

4.1. Proiect elaborat de Asociație. Pentru păstrarea obiceiului sosirii Sânzienele și pentru a nu uita de apartenența lor la patrimoniul imaterial, Asociația a pregătit un material video – Noaptea de Sânziene, ediție digitală. La elaborarea acestui material video, au fost folosite imagini noi, fragmente video ale edițiilor anterioare și interviuri cu doamnele Magda Cârneci și Doina Ișfănoni.

4.2. Proiect elaborat de: Asociație și Muzeul Național de Artă al României. Asociația a sprijinit Muzeul prin achiziționarea unei camere video ușor de folosit și a unui trepied cu grad mare de adaptabilitate. De asemenea, Asociația se va putea implica în crearea materialelor video propriu-zise. Proiectul MNAR și ACPV de creare de campanii video online are scopul prezentării patrimoniului: realizarea unor filmulețe pornind de la colecția expusă și crearea de conținut online care să răspundă nevoii profesorilor pentru materiale educative de calitate, asigurând legătura cu programa școlară.

4.3. Proiect elaborat de: Asociație și Muzeului Național Peleș Sinaia. Pentru o mai bună cunoaștere a colecției de ceramice din cadrul Muzeului Național Peleș, Asociația a sprijinit instituția pentru publicarea unui catalog dedicat. Acesta se află în prezent în curs de producție. Până la apariția catalogului de ceramice, vă prezentăm Catalogul colecție de sticlă a Muzeului Național Peleș.

4.4. Proiect elaborat de Asociație. Pentru a marca apropierea aniversării a 250 de ani de la nașterea lui Beethoven, am răspuns invitației Europa Nosta, Google Arts & Culture și YouTube și am readus în atenția publiului interpretarea originală în ritmuri de jazz o Odei Bucuriei de Irina Sârbu Band.

2019

Aprilie – Iunie

Concursul Național „Tineri Jurnaliști ai Patrimoniului” a luat final pe 19 aprilie. Au fost înscrise peste 30 de lucrări din toată țara. În perioada următoare a avut loc jurizarea lucrărilor înscrise. Pentru premiere, s-a ales sfârșitul anului școlar. S-au oferit 3 premii (câte o tabletă pentru pozițiile I, II și III) și mai multe mențiuni, în concordanță cu votul juriului. Diplome și certificate de participare au fost transmise tuturor participanților.

Vă invităm să vizualizați lucrările câștigătoare aici:

Premii:

  • I. „Rămâi Copil, Schimbă Ceva! Teatrul de Marionete Arad” –
  • II. „Patrimoniul de lângă casă” –
  • III. „Cuptorul de pâine” –

Mențiuni:

  • „Gara de Sud Ploiești” –
  • „Conacul de la Vădeni, Târgu-Jiu” –
  • „Aromânii din Lăstuni” –
  • „Tradiții și obiceiuri din Crișana” –
  • „Palatul Culturii Târgu-Mureș, Tineri jurnaliști ai patrimoniului” –
  • „Teatrele nu mor” –

„Ghidul meu de Patrimoniu” a fost un material auxiliar pregătit pentru acest concurs, dar care are utilitate și de sine stătătoare, în domeniul educației non-formale. Acesta a fost tipărit în 500 de exemplare, a fost înmânat profesorilor și elevilor primei ediții a Concursului Național, precum și unor instituții muzeale care desfășoară activități educaționale. Distribuirea materialului continuă atât în forma tipărită, cât și online.

Mai

#Ode2Joy – anul acesta, s-a organizat un nou un moment festiv pentru Ziua Europei – 9 mai. Europa Nostra a invitat toți specialiștii din domeniul patrimoniului să interpreteze „Oda Bucuriei” într-un cadru cu importanță istorică și artistică, reprezentativ pentru țara din care provin. Pentru maximă vizibilitate și pentru feedback, interpretările au fost preluate de site-ul Europa Nostra precum și de alte asociații care fac parte din grup.

Asociația a pregătit o astfel de contribuție, filmată la Muzeul de Artă Veche Apuseană „Ing. Dumitru Furnică – Minovici” și la Muzeul de Artă Populară „Dr. Nicolae Minovici”, cu interpretarea Irinei Sârbu & Band și regia doamnei Sabina Pop. Construite în stiluri arhitecturale diferite, gotic terțiar și neoromânesc, aceste două muzee exemplifică împreună ideea europeană de unitate în diversitate. Ambele sunt declarate monumente istorice și sunt clasate în patrimoniul național.

Contribuția s-a bucurat de succes în rândul comunității și a înregistrat multe vizualizări grație implicării membrilor Asociației în procesul de diseminare. Pentru a revedea contribuția.

Noaptea Muzeelor la Muzeul de Artă Veche Apuseană Ing. Dumitru Furnică – Minovici a fost dedicată tablourilor vivante. Au fost alese două portrete („Portret de englezoaică aristocrată” și „Cosimo I dei Medici”) pe baza cărora s-au scris două povești posibile. Acestea au fost tipărtite și distribuite publicului.

Noaptea Muzeelor într-o fotografie, ediția a II – a – Asociația a invitat pentru al doilea an consecutiv fotografii amatori sau profesioniști să pornească în ziua de 18 mai (pe baza listei obiectivelor înscrise) în căutarea unor detalii sau cadre largi (clădiri, exponate sau vizitatori) care să surprindă atmosfera acestui eveniment deosebit. Anunțul a fost publicat cu aproximativ o lună înainte de desfășurarea Nopții Muzeelor. Cele mai bune fotografii au prezentate într-o expoziție. Premiul I a constat într-un un aparat foto și a fost acordat studentei la arhitectură, Alice Mădălina Straton. Organizarea acestui proiect a asigurat Asociației vizibilitate crescută, prin prezența logo-ului pe toate materialele promo specifice Nopții Muzeelor.

Iunie

Asociația a organizat o conferință dedicată membrilor. Domnul Profesor Alin Ciupală a susținut la New Europe College prelegerea „Locuri și oameni sau despre peisajul rural în România de acum o sută de ani”.

În preambulul conferinței, Doamna Rector Valentina Sandu – Dediu a prezentat istoria casei de patrimoniu (sediul NEC), iar Doamna Laura Grunberg a prezentat apariția editorială a Asociației, „Ghidul meu de Patrimoniu”.

În vederea promovării activităților Europa Nostra și a fortificării acestui parteneriat european, Asociația a participat, printr-un reprezentant, la evenimentul Capacity Building Days 2019, la Atena. Scopul întâlnirii a fost indentificarea de căi prin care patrimoniul cultural poate fi promovat de către tinerii profesioniști.

Iulie – Septembrie

În vederea creării unui proiect de voluntariat pentru restaurarea și promovarea patrimoniului românesc, Asociația a întărit parteneriatul cu Asociația European Heritage Volunteers, prin participarea la două proiecte specifice lor:

  • Traditional Wooden Techiniques at a Farm Museum – Laitila, Finland
  • Restoration of Historic Windows – Erxleben Castle, Germany

Voluntarii care participă la aceste proiecte provin din toate colțurile lumii. Participarea noastră a constat și în activități de coordonare a voluntarilor.

Urmare a acestora, a fost posibilă promovarea modelului în România și identificarea unui partener local în vederea construirii unei propuneri de proiect pentru vara anului 2020. Astfel, pe baza aplicației deja depuse, în vara anului viitor (iulie 2020), ar putea avea loc un proiect de conservare și restaurare cojoace și pieptare tradiționale la Complexul Muzeal Bistrița – Năsăud. Răspunsul oficial al European Heritage Volunteers va sosi la începutul anului 2020.

În luna noiembrie, proiectul mai sus menționat a fost prezentat în cadrul a două evenimente organizate în Polonia, Project Partners Meeting și Volunteering for European Cultural Heritage.

Octombrie – Noiembrie

Ca urmare a începerii noului an școlar, a fost lansată cea de-a doua ediție a Concursului Național „Tineri Jurnaliști ai Patrimoniului”. Concursul va fi deschis până la începutul anului 2020. Se adresează elevilor de clasele VII – XII. Toate informațiile necesare înscrierii lucrărilor sunt disponibile pe site-ul partenerilor noștri – didactic.ro.

Film documentar Martha Bibescu

Din dorința de a identifica mai multe materiale foto și video cu Martha Bibescu, proiectul filmului documentar dedicat acestei personalități a continuat de-a lungul anului. În această perioadă, s-au putut pune bazele unor parteneriate cu Academia Regală Belgiană, Radio România, Biblioteca Academiei Române, Institutul Național al Audiovizualului din Franța, Muzeul Național al Literaturii Române etc.

Căutările Asociației au stabilit contacte și cu arhive de prestigiu, precum: Gaumont Pathé, British Pathé, BBC, Harry Ransom Center, University of Texas at Austin etc.

După finalizarea colectării materialelor din aceste surse, filmul poate fi montat. Etapa următoare constă în distrubuirea acestuia gratuit în mediul online și medii culturale potrivite. Asociația își propune, de asemenea, organizarea unui eveniment de premieră a filmului pentru membri și personalități din viața culturală.

A fost aprobată înscrierea Asociației noastre în Registrul entităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale.

2018

Activitatea Asociației Culturale „Patrimoniu pentru Viitor” s-a desfășurat de-a lungul anului 2018 ținând cont de contextul european de celebrare a patrimoniul cultural și de cel național, sărbătorirea a 100 de ani de la Marea Unire.

Mai 2018

A avut loc sprijinirea evenimentului cultural Noaptea Muzeelor din luna mai prin organizarea unui concurs dedicat – Noaptea Muzeelor într-o fotografie, pentru antrenarea unui număr cât mai mare de vizitatori. Cele mai bune fotografii au fost expuse în cadrul Nopții de Sânziene și pe site-ul Asociației.

Asociația a sprijinit înscrierea Muzeului de Artă Veche Apuseană „Ing. Dumitru Furnică – Minovici” la Noaptea Muzeelor. Vizitatorii au putut viziona, în acea seară, un film documentar cu mărturii ale colecţionarului pentru o înţelegere unică asupra istoriei locului și, în mod excepțional,  o carte veche de aproape cinci secole Historia del Rey don Hernando el Catholico. Cartea a fost tipărită, în Spania, la Zaragoza, în 1580.

Iunie 2018

Cea de-a X-a ediție a Nopții de Sânziene s-a desfășurat în Parcul Administrației Domeniului Public Sector 1. A fost un moment aniversar la care au participat aproximativ 600 de persoane. Evenimentul a îmbinat tradiția sosirii Sânzienelor cu momente artistice contemporane, care contribuie la transferarea acestui obicei popular și în mediul urban.

În grădina decorată, pe langă spectacolul propriu-zis, au fost pregătite expoziții în aer liber și ateliere de educație culturală pentru copii.

Expozițiile din grădină:

  • Fotografii și ilustrații – Lumea satului românesc de acum 100 de ani, Expoziție de fotografii și ilustrații de epocă din colecția istoricului Alin Ciupală;
  • Artă Plastică – Hominide și Zbor – Otilia Cadar; Oglindire – Cătălin Oancea;
  • Carte de arhitectură, Ordinul Arhitecților din România – București;
  • Noaptea Muzeelor într-o fotografie.

Spectacolul serii:

  • Dans Sânziene Mici – Școala de Balet Jaqueline;
  • Lumea satului Românesc acum 100 de ani – Istoric Alin Ciupală;
  • În întâmpinarea verii – Ansamblul „Violoncellissimo” condus de Marin Cazacu – (Ella Bokor, Radu Croitoru, Mircea Marian, Adrian Precup, Radu Sinaci);
  • Povești de dragoste de Sânziene – Ducu Bertzi & Friends;
  • Moment poetic – Daniela Nane;
  • Midsummer’s dream – Tomma Alistar live band.

Atelierul pentru juniori:

  • Copiii au participat la o serie de ateliere unde, în joacă și prin joacă, au învățat despre patrimoniu. De asemenea, au luat lecții despre cum se joacă hora, sub îndrumarea insctructorilor de la Școala de dans Românesc „Larisa și Marin Barbu”.

Spectacol prezentat de: Alma Costin

Vestimentația prezentatoarei: creație Prof. Univ. Dr. Unda Popp

Consultant regie: Valentin Hotea

Un reportaj video a fost realizat după eveniment. Poate fi vizionat aici sau pe canalul de YouTube al Asociației:

Comitet de organizare al Nopții de Sânziene: Ana Atanasiu, Alin Ciupală, Maria Desmirean, Doina Diaconu, Ana Dinu, Liana Dogaru, Roxana Grămadă, Laura Grüngberg, Diana Hurduc, Smaranda Lalescu, Alina Lupeș, Ana Catinca Măndița, Sorina Neacșu, Mădălina Nistor, Gabriela Pantelimon, Alina Podiuc, Georgiana Pogonaru, Sabina Pop, Adrian Popa, Lorina Sereș, Măriuca Talpeș, Ileana Tureanu.

Sponsori: Romcolor 2000, Prodplast, Amset Prodexim, Veranda Mall;

Parteneri: Administrația Domeniului Public Sector 1, Uniunea Arhitecților din România, Ordinul Arhitecților din România, Flash Group, Privileg Catering, Intuitext, Elicom, Azay, Diamondo, Școala de Balet Jaqueline, UNArte, Secretul Bunicii;

Partener media: News.ro.

Activitatea Asociației a continuat în luna iunie cu prezența la summit-ul dedicat Anului European al Patrimoniului Cultural desfășurat la Berlin. Astfel, Asociația, alături de organizația pan-europeană Europa Nostra, a fost printre primii semnatari ai Berlin Call to Action. Această inițiativă, ca o concluzie a summit-ului, caută să mobilizeze cât mai multe organizații și indivizi în recunoașterea puterii împărtășirii patrimoniului cultural european.

Septembrie 2018

Asociația a pregătit un album online bilingv dedicat vieții de la sat. Împreună cu istoricul și profesorul universitar doctor Alin Ciupală, am pus la dispoziția publicului imagini unice, (unele necirculate public). Cărți poștale din trecut – Lumea satului românesc acum 100 de ani creează punți către trecut pentu a descoperi obiceiurile vremii, portul, statutul social, ocupațiile, grijile și bucuriile satului românesc.

Îi mulțumim domnului Alin Ciupală pentru punerea la dispoziția Asociației a colecției de fotografii și doamnei Doina Diaconu pentru asigurarea traducerii din limba română în engleză.

Asociația a lansat, de asemenea, un ghid de patrimoniu dedicat în special elevilor de clasele VII – XII – Ghidul meu de patrimoniu, menit să îi pregătească pe tineri în descoperirea patrimoniului național și să-i ajute în redarea cu acuratețe a impresiilor lor. Proiectul s-a desfășurat în parteneriat cu www.didactic.ro.

Autori: Raluca Bem Neamu, Carol Căpiță, Alin Ciupală, Laura Grünberg, Despina Hașegan, Iulia Iordan, Catinca Măndiță, Sabina Pop;

Editor: Sorina Neacșu;

Design grafic: Silvia Olteanu

Noiembrie 2018

Asociația și echipa de de specialiști în educație a pregătit și un concurs național, cu titlul Tineri Juranliști ai Patrimoniului, adresat elevilor de clasele VII – XII, în parteneriat cu didactic.ro și Asociația Da’DeCe.

Concursul ia sfârșit în aprilie 2019. Cele mai bune propuneri vor fi premiate. Tot în 2019 o a doua ediție a Ghidului va fi tipărită și distrbuită gratuit în școli din București și din țară.

August – decembrie 2019

În a doua jumătate a anului, asociația a lucrat la realizarea unui film documentar despre personalitatea europeană Martha Bibescu. Viața ei poate reprezenta un model pentru tinerele generații, ea fiind angrenată concomitent în activități literare, sociale, politice, petrecute pe fundalul agitat al secolului XX. De către posteritate, este considerată scriitor francez. A locuit în Franța timp îndelungat, a primit premiul Academiei Franceze pentru activitatea sa literară.

Fimul documentar a prezentat oportunitatea de a filma în diverse spații muzeale, prilej de promovare a patrimoniului.

Filmul documentar va fi finalizat și lansat în cursul anului 2019 pe canale cu caracter cultural.

***

Sponsorilor anului 2019 : Romcolor 2000, Prodplast/ Biodeck, Catena si Amset Prodexim

***

Vă invităm să ne urmăriți pe rețelele: Facebook, Instagram și YouTube. Asociația poate fi găsită pe aceste rețele, tastând Patrimoniu pentru Viitor.

2017

I. Acțiuni proprii
Noaptea de Sânziene, ediția a IX-a, 23 iunie
Pe 23 iunie Asociaţia Culturală „Patrimoniu pentru Viitor” a organizat Noaptea magică a Sânzienelor în grădina Administraţia Domeniului Public Sector 1.Povestea pe scurt poate fi urmărită aici: Noaptea de Sânziene, ediția a IX-aExpoziţiile din acest an au amintit de importanța păstrării și promovării patrimoniului nostru. Pe tot parcursul serii, au putut fi admirate în grădină:Proiectul de conservare al Palatului Cultural din Blaj, câștigător al premiului Uniunii Europene pentru Patrimoniu Cultural 2017 / premiile Europa Nostra, prezentat de Uniunea Arhitecților din România: http://www.europeanheritageawards.eu/winners/cultural-palace-blaj/;

Expoziţia de fotografie, Arhitect Valentin Mandache – Case de epocă din Bucureşti;

Colecţia de costume populare Andreia Sachelia – Haina de Sărbătoare;

Expoziţia de ceramică, Daniela Făiniş – Naturalia;

Expoziţia de ceramică inspirată de cultura Cucuteni – Nicoleta şi Ion Mitroi.

Spectacolul a fost asigurat de formația Trei Parale, Mircea Vintilă, Luiza Zan & Iulian Pavelescu, Hera Zăuleț, Irina Rădulescu şi Şcoala de Balet Jaqueline.

Dr. Doina Ișfanoni ne-a explicat detalii ale acestei sărbători, iar actrița Irina Rădulescu ne-a încâtat cu poeme de dragoste rostite cu glas de Sânziană.

Doamna cercetător etnolog și istoric de artă, dr. Doina Ișfanoni, ne-a prezentat câteva date despre semnificația Nopții de Sânziene. Popasuri în calendarul popular puteți găsi aici:

interviu (1) și interviu (2).

Atelier pentru copii

Așa cum sunteți obișnuiți, și copiii au învățat despre această sărbătoare populară într-o modalitate urbană și contemporană. Copiii au participat la o serie de ateliere unde, în şi prin joacă, au aflat despre patrimoniu. Împreună cu echipa educaţională au descoperit de câte feluri e patrimoniul, au împletit coroniţe de flori, au construit clădiri şi obiecte de patrimoniu în 3D și au realizat vitralii pe calc. De asemenea, copiii au avut ocazia să învețe primii pași de dansuri populare sub îndrumarea instructorilor de la Școala de dans românesc „Larisa și Marin Barbu”.

Urmăriți și:

Reportaj News.ro: Noaptea de Sânziene: ateliere, muzică, dans şi expoziţii

Reportaj Senso TV: Noaptea de Sânziene, ediția a IX – a

Comitet de organizare: Adrian Popa, Alina Podiuc, Ana Dinu, Diana Hurduc, Doina Diaconu, Gabriela Pantelimon, Georgiana Pogonaru, Ileana Tureanu, Laura Grünberg, Lorina Sereș, Manuela Plăpcianu, Mădălina Marcu, Măriuca Talpeș, Michael Sipoș, Roxana Grămadă, Sorina Neacșu.

Spectacol prezentat de: Irina Rădulescu

Vestimentația prezentatoarei: creație Prof. Univ. Dr. Unda Popp

Consultant regie: Valentin Hotea

European Heritage Volunteers – Social Media Volunteers for Heritage
Între 10 – 15 septembrie 2017 a avut loc în Germania seminarul Social Media Volunteers for Heritage.European Heritage Volunteers este o organizație de protejare și promovare a patrimoniului cu sediul în Weimar, Germania. Organizația pregătește voluntari și îi implică în protejarea și revitalizarea unor zone rurale, monumente sau peisaje culturale din Germania sau, în parteriat cu UNESCO, din lume. Din 2016, în parteneriat cu Europa Nostra și Programul Europa Creativă, s-a lansat platforma online de promovarea a patrimoniului din Europa, www.heritagetimes.eu.
Conferință pentru membrii Asociației
Pe 13 noiembrie a fost reluată seria de conferințe pentru membrii Asociatiei. Cu această ocazie, Dl. Prof. Univ. Dr. Alin Ciupala a susținut o prezentare despre Romania in timpul Primului Razboi Mondial:Istoria se scrie de multe ori doar pe baza surselor narative, a documentelor. Chiar daca acest tip de surse nu poate fi neglijat, el poate fi inspirat completat de un altul, acela al documentelor iconografice.Fie ca este vorba de fotografii, carti postale ilustrate, afise, fluturasi de propaganda sau arta in formele sale consacrate, sursele iconografice ne pot vorbi despre batalii, victorii si infrangeri, eroi, personalitati si oameni obisnuiti, despre viata din prima linie si despre aceea din spatele frontului.Razboiul ni se dezvaluie astfel in toata complexitatea lui, nu doar ca o confruntare militara.
II. Parteneriate
III. În desfășurareRedeschiderea pentru public a Casei Memoriale „George Călinescu” a Academiei Române. Până în prezent, Asociația a finanțat restaurarea mobilierului din casa memorială în atelierele din Muzeul Național Brukenthal și din Complexul Național Muzeal „Astra”. Restaurarea mobilierului a fost finalizată.
IV. În pregătireAsociația își propune, în parteneriat cu www.didactic.ro, inițierea unui proiect educațional, cu denumirea Tineri reporteri ai patrimoniului. Elevii selectați vor primi training online despre patrimoniu și despre raportare jurnalistică. Rezultatele pregătite de elevi ar urma să fie publicate. Comitetul educativ este în curs de formare.

2016

Martie

Serată cu parfum interbelic 

În luna martie a avut loc evenimentul de strângere de fonduri pentru reintroducerea în circuitul muzeal a Casei Memoriale „George Călinescu” (proprietate a Academiei Române) din București. Tema seratei a fost construită în jurul personalității grandioase a lui George Călinescu. Pregătirea evenimentului a presupus o colaborare cu Academia Română, Fundația Națională pentru Știință și Artă și Televiziunea Română. Din arhiva televiziunii au fost extrase fragmente de film reunite într-un material documentar video ce va putea fi folosit la deschiderea Casei Memoriale „George Călinescu” pentru public. În seara spectacolului, din creația călinesciană, actrița Ilinca Tomoroveanu a recitat lirică, iar compozitorul Marin Cazacu a interpretat fragmente muzicale.

Din fondurile strânse, o parte a fost donată Academiei Române pentru restaurarea unor piese valoroase de mobilier din casa memorială în centrele acreditate din țară, la Sibiu. O altă parte din fonduri va fi folosită la momentul redeschiderii casei memoriale pentru public pentru activități de promovare și educaționale.

Mai

Noaptea Muzeelor – izi.TRAVEL

Asociaţia şi Muzeul de Artă Veche Apuseană „Ing. Dumitru Furnică – Minovici” au creat conținut format din texte, imagini, material video și înregistrări audio pentru realizarea unui ghidaj gratuit disponibil online. Platforma internațională izi.TRAVEL a preluat aceste materiale pentru introducerea muzeului în circuitul său. Lansarea a avut loc cu ocazia ultimei ediții a Nopții Muzeelor. Paginile cu informații pot fi prin link-urile de mai jos. Astfel, vizitatorul virtual sau cel aflat la muzeu poate afla mai multe informaţii despre clădire și despre o selecţie de exponate, în limbile engleză și română. Cu ocazia Nopții Muzeelor, Asociația a sprijinit și pregătit spațiul muzeal și pentru vizionarea unui film documentar valoros cu declaraţii ale colecţionarului Dumitru Furnică – Minovici pentru o înţelegere unică asupra istoriei şi personalităţii locului. Peste 1000 de persoane au vizitat muzeul în intervalul orar 18:00 – 02:00.

Sau

https://izi.travel/en/a2a0-old-western-art-eng-dumitru-furnica-minovici-museum-of-the-romanian-academy/en

https://izi.travel/en/a2a0-muzeul-de-arta-veche-apuseana-ing-dumitru-furnica-minovici-al-academiei-romane/ro

Iunie

Evenimentul cultural Noaptea de Sânziene, ediția a VIII – a, dedicat lui Constantin Brâncuși și operei sale

Pe 23 iunie, Asociaţia Culturală „Patrimoniu pentru Viitor” și Muzeul Național de Artă al României au invitat bucureștenii să petreacă noaptea magică a Sânzienelor în curtea de onoare a MNAR.

În fiecare an, la vremea solstiţiului de vară, sărbătorim din vechime venirea Sânzienelor, creaturi fantastice, ursitoare protectoare ale naturii, aducătoare de rod, leac şi dragoste. Anul acesta sărbătoarea a stat sub semnul lui Brâncuși. Cu siguranță artistul a cunoscut în satul său gorjean magicul ritual al Sânzienelor, care și-a pus amprenta asupra creațiilor sale de mai târziu. Astfel, pe întreg parcursul serii, au putut fi admirate lucrări și momente create sau inspirate de Constantin Brâncuși.

Din program:

–           Vizitarea gratuită a Galeriei Naţionale a MNAR, inclusiv sala 7 – Sala Brâncuşi;

–           Brâncuşi pe înţelesul celor mici – ateliere şi jocuri pentru copii 5+ propuse de Asociaţia Da’DeCe: o mini-aventură prin muzeu, modelaj, împletit de coroniţe şi citit de poveşti româneşti. Copiii au fost ghidaţi prin universul lui Brâncuşi din Galeria Naţională de către un artist sculptor;

–           Vizitatea în aer liber a expoziției Brâncuşi fotograf ce cuprinde 12 fotografii din colecţia Universităţii de Artă şi Design din Cluj Napoca;

–           Prezentare Doina Lemny, Centre Pompidou, despre universul lui Constantin Brâncuși;

–           Concert de Ethno-Jazz cu Irina Sârbu & Ethnotic Project;

–           „Suflu”, coregrafie Liliana Iorgulescu, muzica Mihaela Vosganian;

–           Moment de poezie cu Victor Rebengiuc;

–           Brâncuşi în interpretarea tinerilor designeri români Alina Gurguţă şi Ellida Toma, doctorande UNArte, secţia Modă, sub coordonarea Prof. Univ. Dr. Unda Popp;

–           Corul „Sound” condus de Voicu Popescu.

Aproximativ 800 de persoane au beneficiat de vizită gratuită în Galeria Națională a MNAR în seara evenimentului, în intervalul orar 19:00 – 21:00. Peste 1200 de persoane au participat la Sărbătoarea Sânzienelor în curtea de onoare.

Momentele importante ale evenimentului au fost surprinse în următorul material video:

https://www.sensotv.ro/arta-plastica/Clipa-de-arta-7153/sarbatoarea-sanzienelor

Iulie – Decembrie

Sprijinirea campaniei naționale „Brâncuși e al meu”

Asociația a câștigat procesul de selecție organizat de Ministerul Culturii pentru derularea campaniei de strângere de fonduri pentru achiziția lucrării „Cumințenia Pământului” de Constantin Brâncuși. În urma mandatării obținute de la Ministerul Culturii, rolul Asociației a fost acela de înlesnire a sponsorizărilor din partea persoanelor juridice. Fondurile au fost transferate în întregime în contul Ministerului Culturii care va răspunde în continuare de utilizarea lor.

Toată lumea ştie celebra replică din „Apus de soare”: „Moldova n-a fost a strămoşilor mei, n-a fost a mea şi nu e a voastră, ci a urmaşilor voştri şi a urmaşilor urmaşilor voştri în veacul vecilor” Aş avea de făcut o modestă corectură: pentru ca ceva să fie al urmaşilor tăi şi al urmaşilor urmaşilor tăi, trebuie, totuşi, mai întîi, să fie al tău. Brîncuşi va fi, deci, al copiilor noştri, numai dacă, mai întîi, vom face în aşa fel încît să fie al nostru. Avem, aşadar, ocazia să dăm o probă de patriotism adevărat. Nu unul de vorbe, de retorică lăcrămoasă, de efuziuni pe bază de şpriţ, ci unul responsabil, solidar, generos, dedicat celor care vin după noi. Numai aşa „Cuminţenia Pămîntului” va fi şi „cuminţenia” noastră.

Andrei Pleşu, ambasador al campaniei „Brâncuşi e al meu”

Septembrie – Octombrie

Proiect MNAR: Semnalizarea expozițiilor permanente și temporare în curtea de onoare

Muzeul Național de Artă al României deține cel mai bogat patrimoniu artistic din România și funcționează într-un monument de importanță istorică. Promovarea activităților culturale și educative ale MNAR este o prioritate instituțională care se încadrează și printre prioritățile Asociației. În contextul urban actual MNAR are nevoie de o semnalizare mult mai vizibilă pentru creșterea interesului publicului și a numărului de participanți la activitățile sale. Asociația a sprijinit achiziționarea a cinci structuri de mari dimensiuni, din aluminiu, concepute după planurile specialiștilor din muzeu. Aceste structuri sunt acoperite de afișe prezentând expoziții permanente, temporare sau alte activități specifice.

Decembrie

Spectacol de teatru, „Feriți-vă de zmei!” de Alexandru Tatos

În cursul anului, Asociația a acceptat parteneriatul cu Asociația Jamais Vu în vederea punerii în scenă a piesei dramaturgice „Feriți-vă de zmei!” de Alexandru Tatos. Asociația sprijină astfel patrimoniul imaterial și aportul tinerilor artiști în viața culturală. Proiectul cultural a obținut finanțare nerambursabilă ARCUB în cadrul Programului cultural „București – Orașul in-vizibil”.

Cel mai important produs cultural pe care și l-a propus acest proiect cultural este punerea în scenă pentru prima dată (premieră națională) a spectacolului „Feriti-va de Zmei” scris de Alexandru Tatos (text original pe care autorul nu a reușit să il monteze în niciun teatru, însă a reușit, pe baza aceluiași text să facă filmul „Secretul armei secrete”, care a avut premiera în 1988).

Proiectul „Feriți-vă de zmei! de Alexandru Tatos” se regăsește în tema Pierdut și Regasit. Alexandru Tatos trebuie reintrodus în mentalul colectiv, numele lui fiind prea puțin reperabil în societate. El face parte din istoria culturală (patrimoniu cultural) a României și este pe cale de a fi uitat. Mai mult, tema pe care o propune textul caracterizează fostul bloc comunist. Povestea este românească, însă capătă universalitate prin subiect. Astfel proiectul cultural ”Feriți-vă de zmei! de Alexandru Tatos” capătă un specific în ceea ce privește istoria Europei de Est. Totuși textul rămâne actual și caracterizează lumea în care trăim.

2015

  1. Programul „5 Licee, 5 Muzee” ediţia a VIII – a (februarie – iunie)

Asociaţia a sprijinit şi în acest an includerea Muzeului de Artă Veche Apuseană „Ing. Dumitru Furnică – Minovici” al Academiei Române în circuitul „5 Licee, 5 Muzee”. Acest program cultural dedicat elevilor de liceu, doreşte încurajarea participării tinerilor la manifestări culturale sub forma vizitelor în spaţiile muzeale şi a unui concurs interliceal.

Astfel, 250 elevi din Bucureşti (50 de elevi din fiecare liceu) ai Colegiului Tehnic „Dinicu Golescu”, Colegiului Național „Iulia Hașdeu”, Colegiului Național Bilingv „George Coșbuc”, Liceului Teoretic „Eugen Lovinescu” şi Liceului Teoretic „Tudor Vladimirescu”, au beneficiat de vizită ghidată gratuită la Muzeul de Artă Veche Apuseană „Ing. Dumitru Furnică – Minovici”.

După fiecare vizită la muzeu, elevii au completat un chestionar on-line de cultură generală (aflat pe pagina web a proiectului). De asemenea, s-a lansat şi un al doilea concurs cu tema „5 motive în 5 minute”. Concursul a presupus realizarea unui material video, la nivel de liceu, prin care se promova unul dintre muzeele implicate în proiect. Muzeul de Artă Veche Apuseană „Ing. Dumitru Furnică – Minovici” a fost cel mai bine promovat muzeu de către un liceu participant – Liceul Teoretic „Tudor Vladimirescu”.

În urma concursului de cultură generală online pentru Muzeul de Artă Veche Apuseană „Ing. Dumitru Furnică – Minovici”, s-au acordat premiile astfel:

  • Premiul I  Marin Ruxandra, Colegiul Național „Iulia Hașdeu”;
  • Premiul II  Primac Răzvan Cristian, Colegiul Tehnic „Dinicu Golescu”;
  • Premiul III Hațegan Bianca, Liceul Teoretic „Eugen Lovinescu”.

În procesul de jurizare, s-au implicat membri ai Asociaţiei. Le mulţumim dnei. Georgiana Pogonaru şi dlui. Cristian Vlăduţă. Asociaţia păstrează materialele elevilor realizate pentru muzee şi intenţionează să le folosească pe viitor în cadrul altor proiecte educaţionale şi culturale.

Programul este organizat de ECDL România împreună cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, cu sprijinul Asociaţiei Culturale „Patrimoniu pentru Viitor”.

  1. Noaptea Europeană a Muzeelor, ediţia XI (16 mai)

Asociaţia a sprijinit înscrierea Muzeului de Artă Veche Apuseană „Ing. Dumitru Furnică – Minovici” (al Academei Române) la ediţia Nopţii Europene a Muzeelor din 2015. Înscrierea a presupus, din partea Asociaţiei, redactarea bilingvă a fişelor de înscriere şi participarea la întâlnirile premergătoare evenimentului.

În seara respectivă, pe lângă colecţia impresionantă de sorginte occidentală, vizitatorii au putut admira câteva dintre schiţele ce au stat la baza casei-muzeu. Acestea au fost expuse temporar în incinta clădirii. Armonia liniilor exterioare şi ordonarea spaţială interioară sunt rodul a peste 400 de schiţe aparţinând atât fondatorului, cât şi arhitectului angajat, Enzo Canella. Expunerea acestora a pus în lumină nouă elemente arhitecturale şi ornamentale.

Muzeul, sprijinit de Asociaţie, s-a alăturat şi protestului iniţiat de Reţeua Naţională a Muzeelor din România pentru acea seară. Semnalul de alarmă a vizat numărul mare de muzee în pericol. Multe au dispărut sau pot dispărea din cauza retrocedărilor. Astfel, în semn de solidaritate, portretul lui Cosimo I de Medici (lucrare din secolul al XVII – lea) a fost acoperit pe tot parcursul serii.

În intervalul orar 18:00 – 02:00, muzeul a fost vizitat de aproximativ 1700 de persoane.

  1. Noaptea de Sânziene, ediţia ediţia a VII – a (23 iunie)

Prin cea de-a VII – a ediţie a „Nopţii de Sânziene”, din 23 iunie 2015, Asociaţia şi-a propus să menţină vie şi să transfere frumuseţea acestui obicei popular şi în mediul urban ca o sărbătoare legată de solstiţiul de vară, dăruind locuitorilor Bucureştiului o nouă trăire magică. Locaţia aleasă pentru acest eveniment a fost grădina de la Administraţia Domeniului Public, Sector 1 (Bdul. Poligrafiei, Nr. 4), iar accesul a fost gratuit.

Evenimentul a fost alcătuit din momente de animaţie educativă şi culturală de calitate. Cei aproximativ 800 de spectatori au participat la:

  • concertul Maria Răducanu, acompaniată de pianistul Niko Meinhold;
  • piesa „Paravan. Două telefoane”, prezentată de compania de teatru „Jamais-vu”, autor şi regie Matei Lucaci Grünberg, spectacol premiat la Gala Tânărului Actor;
  • duetul din „Fantoma de la Operă” cu Irina Baianţ şi Adrian Nour – Teatrul de Operetă şi Musical „Ion Dacian”;
  • dansul Sânzienelor mici, interpretat de eleve ale Şcolii de Balet „Jaqueline”.

În grădină, pe parcursul serii, au putut fi admirate mai multe expoziţii:

  • Valentina Vidraşcu – expoziţie de ii „Zâne şi oameni”;
  • Iulian Ignat – expoziţie de fotografie „FE”;
  • Daiana Savopol – „Din grădina amintirilor” (proiect finanţat de Asociaţia Ephemair);
  • „Lana pentru Photoliu” – reinterpretare a scaunului tradiţional românesc;
  • Adrian Buzdugă – „Instalaţie efemeră”;
  • elevi de la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” – expoziţie de pictură „Sânziene”, profesor coordonator Bogdan Teodorescu.

În cadrul ediţiei, au fost premiaţi elevii câştigători ai Concursului Naţional „Descoperă Patrimoniul Românesc – Personalităţi din jurul nostru”. I-am invitat pe aceştia şi mulţi alţii, în perioada decembrie 2014 – iunie 2015, să descopere poveştile impresionante ale unor oameni pe care i-au considerat personalităţi din jurul nostru. Ei au identificat zeci de astfel de persoane prea puţin cunoscute şi le-au spus povestea. Concursul a fost realizat în colaborare cu www.didactic.ro. Din juriu au făcut parte: Alexandra Chiliman, Laura Grünberg, Sabina Pop, Măriuca Talpeş, Luiza Zamora. Le mulţumim!

Evenimentul a fost organizat de voluntari ai Asociaţiei, cărora le mulţumim:

Carmen Barta, Ana Bobircă, Elena Chiru, Corina Croitoru, Daniela Cutovino, Flavio Finta, Roxana Grămadă, Laura Grünberg, Smaranda Lalescu, Mădălina Marcu, Anca Mitu, Sorina Neacşu, Mădălina Nistor, Gabriela Pantelimon, Gabriel Pâslaru, Alina Podiuc, Georgiana Pogonaru, Irina Pogonaru, Sabina Pop, Adrian Popa, Camelia Săvoiu, Lorina Sereş, Maria Stancu, Măriuca Talpeş, Daniela Toader, Lucia Urdăreanu.

  1. Depunerea de proiect la fonduri culturale europene (iulie – august)

Pe parcursul anului, Asociaţia s-a implicat în identificarea unor surse de finanţare pentru proiecte culturale. Astfel, s-a alăturat iniţiativei asociației italiene Academy of Arts Discanto (Accademia d’Arti Discanto), în calitate de partener pentru organizarea de evenimente şi activităţi culturale. Iniţiativa şi-a propus totodată să înlesnească schimbul de informaţii şi dialogul între sectoarele public şi privat, să promoveze valorile europene şi să îmbunătăţească ghidul de bune practici între partenerii înscrişi. Proiectul a fost depus în urma apelului lansat de EUNET – EUROPE FOR CITIZENS – strand 2 – call “Networks of Towns”.

Celelalte asociaţii şi entităţi publice partenere:

  • Asociacion Aragon Città di Roma Foundacion (Spania)
  • Foundation Chadoo (Polonia)
  • Fundacja SPOT (Polonia)
  • NGO CARDET (Cipru)
  • Liepājas Kultūras pārvaldes (Letonia)
  • NGO Progetto Mondo Mlal Onlus (Italia)
  • Villareal de Huerva (Spania)

Asociaţia îşi propune să menţină parteneriatul cu entităţile mai sus menţionate în vederea organizării de alte proiecte culturale.

  1. Colaborarea cu Universitatea Hyperion (septembrie – octombrie)

Asociaţia a răspuns apelului la parteneriat lansat de Universitatea Hyperion. Aceasta a pus bazele unui nou program masteral  “DIPLOMACY” – Program masteral în Diplomaţie Culturală (cofinţat din FONDUL SOCIAL EUROPEAN prin programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013). Parteneriatul s-a concretizat prin participarea Asociaţiei, alături de alte entităţi din sectoarele cultural şi educaţional, la workshop-urile din cadrul proiectului. Fiecare workshop a beneficiat de prezenţa a aproximativ 50 de persoane.

Asociaţia a realizat şi prezentat un material pentru a scoate în evidenţă caracteristicile diplomaţiei culturale şi modul în care acestea se pot răsfrânge în diverse activităţi şi proiecte culturale. Au fost promovate exemple din activitatea şi proiectele proprii.

  1. Competiţia Uniunii Europene pentru Patrimoniu Cultural/ Premiile Europa Nostra (septembrie – octombrie)

Acestea reprezintă premiul European de cel mai înalt grad în domeniul patrimoniului. Recunoaşte excelenţa şi dedicarea din partea arhitecţilor, meşterilor artizani, experţilor în patrimoniu cultural, voluntarilor, şcolilor, comunităţilor locale, colecţionarilor şi media. Premiile sunt acordate celor mai remarcabile proiecte în conservare, cercetare, servicii dedicate, dar şi educaţie, training şi creşterea nivelului de conştientizare.

Asociaţia a fost nominalizată în cadrul acestei competiţii de Asociaţia pentru Relaţii Comunitare (ARC) şi a canditat la categoria „serviciu dedicat” din partea unei organizaţii. Astfel, aplicaţia a conţinut istoricul Asociaţiei şi, în al doilea rând, a scos în evidenţă cele mai importante proiecte proprii pentru protejarea şi promovarea patrimoniului, dar şi eforturile de a contribui la educarea publicului în vederea respectării şi valorificării moştenirii culturale.

  1. Montarea QR Code (Quick Response) la Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” (decembrie 2015)

Pe parcursul anului, Asociaţia a continuat proiectul de instalare a tehnologiei QR code la muzee din ţară. În urma parteneriatului încheiat, Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” de la Târgovişte beneficiază de această tehnologie.

Suporţii şi plăcuțele conţinând QR code-urile deservesc obiectivele acestui complex. Astfel, vizitatorul este invitat să se familiarizeze cu:

  • Istoricul sitului,
  • Biserica Mare Domnească,
  • Biserica Sf. Vineri,
  • Casa Bălaşa,
  • „Circuitul” grădinilor,
  • Muzeul Tiparului,
  • Palatul Domnesc XV,
  • Palatul Petru Cercel,
  • Turnul Chindiei.

Finalizarea proiectului a fost posibilă cu sprijinul companiilor Elicom şi Amset Prodexim. Mulţumim dnei. Liana Dogaru şi dlui. Adrian Popa.

  1. Recondiţionarea Jilţului şi Fotoliului Ludovic XV de la Muzeul de Artă Veche Apuseană (decembrie 2015)

Două piese de mobilier din colecţia Muzeului de Artă Veche Apuseană „Ing. Dumitru Furnică – Minovici”, al Academiei Române, au fost recondiţionate şi retapiţate din fondurile Asociaţiei în luna decembrie 2015. Pentru retapiţare s-a folosit material textil cu proprietăţi ignifuge Fadini Borghi – Pierre Frey, achiziţionat prin intermediul „La Maison”. În conformitate cu standardele de conservare și restaurare, manopera a fost asigurată de un restaurator acreditat.

Una dintre piese este un jilț lucrat în lemn de nuc, stil Ludovic XV. Are picioarele armonios legate cu torsade, iar capetele braţelor sunt invazate. Spătarul este supraînălţat, iar partea superioară a acestuia este decorată simetric cu două palmete aurite.

A doua piesă este un fotoliu, de asemenea stil Ludovic XV, sec. al XVIII-lea. Acesta are cadrul tot din lemn de nuc, iar picioarele sunt şi ele echilibrate cu torsade. Pe spătar, piesa iese în evidenţă printr-o stemă alegorică care reprezintă doi lei ţinând un scut pe care sunt figurate trei semilune, două orientate în sus şi în jos. În partea inferioară a acestuia se distinge şi crinul regal al Franţei.

Îi mulţumim dnei. Alexandra Chiliman pentru sprijin.

  1. Site-ul www.patrimoniu-viitor.ro

Noul website al Asociaţiei, www.patrimoniu-viitor.ro, promovează proiectele noastre vechi şi noi (restaurări, proiecte culturale, proiecte educaţionale, Fonoteca etc.).

Proiectul a fost finalizat cu sprijinul companiilor Senior Hyper şi Magnetic Studios, precum şi dnei. Veronica Savanciuc, dnei. Doina Diaconu, dlui. Cristian Vlăduţă şi dlui. Michael Sipoş.

2014

  1. Programul „5 Licee, 5 Muzee” (ianuarie – iunie), început în 2010

„5 Licee, 5 Muzee” este un program cultural dedicat elevilor de liceu, prin care se doreşte încurajarea participării tinerilor la manifestări culturale sub forma unui concurs între 5 licee din Municipiul Bucureşti.

În cadrul proiectului, organizat de Fundaţia ECDL România împreună cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi sprijinit de Asociaţia Culturală „Patrimoniu pentru Viitor”, 250 elevi Bucureşti (50 de elevi din fiecare liceu) ai Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”, Colegiului Național „Matei Basarab”, Liceului Tehnologic „Dimitrie Gusti”, Şcolii Superioare Comerciale „Nicolae Kretzulescu” şi ai Liceului Teoretic „Alexandru Vlahuţă”, au beneficiat de vizită ghidată gratuită la Muzeul de Artă Veche Apuseană „Ing. Dumitru Furnică – Minovici”.

După fiecare vizită la muzeu, elevii au completat un chestionar on-line (aflat pe pagina web a proiectului) cu 10 întrebări legate de vizita efectuată. De asemenea, s-a lansat şi un al doilea concurs cu tema „5 motive în 5 minute”. Concursul a presupus realizarea unui material video, la nivel de liceu, prin care se promova unul dintre muzeele implicate în proiect. Muzeul de Artă Veche Apuseană „Ing. Dumitru Furnică – Minovici” a fost promovat printr-un material video realizat de către elevii de la Liceul Tehnologic „Dimitrie Gusti”.

Asociaţia păstrează materialele elevilor realizate pentru muzee şi inteţionează să le folosească pe viitor în cadrul altor proiecte educaţionale şi culturale.

  1. Promovarea patrimoniului arhitectural bucureştean (ianuarie – mai)

În dorinţa de a face cunoscute monumente şi clădiri de patrimoniu ale Bucureştiului, Asociaţia a organizat în 2014 două evenimente la care, alături de membre ale Asociaţiei, au fost invitate şi reprezentante ale Corpului Diplomatic.

30 ianuarie – prezentare pe tema stilului neoromânesc în arhitectură, susţinută de Valentin Mandache; întâlnirea s-a desfăşurat în Clubul Academiei Române.

29 mai – prezentare a arhitecturii şi istoricului „Casei de Depuneri, Consemnaţiuni şi Economie”; întâlnirea s-a desfăşurat la Palatul C.E.C..

  1. Concursul Naţional „Descoperă Patrimoniul Românesc” (februarie – decembrie)

În februarie 2014, s-a încheiat prima etapă a concursului naţional – „Meserii de altădată”. Din cele aproxmativ 60 de lucrări primite, juriul, alcătuit din Alexandra Chiliman Juvara, Laura Grünberg, Sabina Pop, Măriuca Talpeş şi Luiza Zamora, a selectat un număr de 20 de lucrări pentru a fi premiate.

În perioada mai – septembrie 2014, s-a desfăşrat şi cea de-a doua etapă a concursului – „Micul patrimoniu”. Din cele aproximativ 40 de lucrări primite, juriul a selectat pentru a fi premiate 7 propuneri ale elevilor.

După fiecare etapă, elevii premiaţi au primit tablete, stick-uri de memorie, diplome, dar şi titlul de „Membru Junior în Asociaţia Culturală Patrimoniu pentru Viitor”. Ca urmare a propunerilor primite din partea elevilor, a fost realizată şi o hartă digitală, ce poate fi consultată aici: http://www.didactic.ro/concursuri/harta-digitala/descopera-patrimoniul-romanesc-meserii-de-altadata.

La sfârşitul lunii noiembrie, a fost lansată şi cea de-a treia etapă a aceluiaşi concurs – „Personalităţi din jurul nostru”.

Concursul se desfăşoară în parteneriat cu www.didactic.ro. Achiziţionarea premiilor a fost susţinută de: Fundaţia UTI, companiile Catena, Magic Holiday şi Softwin.

  1. Instalare QR code (quick response) la Muzeul Naţional al Ţăranului Român (martie)

În martie 2014,  Asociaţia a finalizat proiectul de instalare QR code la Muzeul Naţional al Ţăranului Român. Astfel, vizitatorii pot beneficia, gratuit, de informaţiile disponibile în urma scanării QR code-urilor. Textele sunt disponibile în limbile română, engleză şi franceză. Instalarea etichetelor QR a fost făcută tematic, pe săli, cu sprijinul nemijlocit al specialiştilor muzeului.

Aşadar, vizitatorul este invitat să se familiarizeze cu istoricul muzeului, dar şi cu informaţiile specifice pentru cele 19 săli, intitulate:

Crucea – Pomul Vieţii, Puterea Crucii, Icoane I, Icoane II, Ciuma – Instalaţie politică, Frumuseţea Crucii, Fast, Reculegere, Moaşte, Timpul, Triumf, Locuire, Tipologii, Casa în Casă, Hrana, Haina, Munca – Focul, Munca – Apa, Vântul, Laolaltă.

În fiecare dintre aceste cazuri, câteva exponate reprezentative sunt tratate separat, cu istoria şi utilitatea lor. Toate informaţiile de tip text sunt însoţite şi de imagini.

Lansarea proiectului a avut loc într-un cadru festiv ocazionat de înmânarea diplomei GADIF (Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francofone din România), în semn de recunoaştere a contribuţiei Muzeului Naţional al Ţăranului Român la promovarea Francofoniei.

Finalizarea proiectului a fost posibilă cu sprijinul companiilor Elicom SRL și Diamondo SRL.

  1. Participare la conferinţa Europa Nostra: ENtopia, Our Places in Europe (Chios, 28 – 30 martie)

Obiectivul principal al iniţiativei este de a celebra diversitatea istorică, tradiţiile şi peisajul din sate sau oraşe mici. Cu ocazia acestei conferinţe, România a prezentat două propuneri de locaţii care să participe la acest proiect. Astfel, Asociaţia ARA („Arhitectură. Restaurare. Arheologie”) a propus Roşia Montană.

Asociaţia noastră s-a concentrat pe zona gurilor de vărsare ale Dunării în Marea Neagră, alegând de la nord la sud trei puncte de interes: Sulina, Sfântu Gheorghe şi Jurilovca. În luarea acestei decizii, au contribuit peisajul unic, monumentele de patrimoniu din zonă, tradiţiile păstrate, multiculturalismul, dar şi potenţialul turistic impresionant.

Prezentarea a fost susţinută de Dna. Arh. Alexandra Chiliman – Juvara. De asemenea, din partea Asociaţiei, au participat la conferinţă Dna. Doina Diaconu şi Dna. Alina Podiuc.

  1. Depunere de proiecte la fonduri culturale (martie – aprilie)

În prima parte a anului, una dintre priorităţile Asociaţiei a fost identificarea unor susrse de finanţare pentru proiecte culturale. În prima sesiune de depunere proiecte pe anul 2014, Asociaţia a scris propuneri şi a aplicat la fondurile naţionale (AFCN) şi europene (EEA Grants), cu titlurile:

  • Fonoteca valorilor din Bucureştiul de altădată – Proiect pilot despre locuinţele şi personalităţile ultimelor secole
  • iMemory – Revitalizarea memoriei colective privind habitatul personalităţilor Municipiului Bucureşti şi validarea memoriei individuale prin implicarea persoanelor de vârsta a treia în participarea la activităţi de cultură desfăşurate în spaţiul muzeal
  • Cartografierea în 3D a moştenirii culturale – digitizarea şi reconstrucţia 3D a valorilor tradiţionale în cadrul Muzeului Ţăranului Român şi accesibilizarea acestora

Asociaţia şi-a propus să caute în continuare modalităţi de finanţare pentru aceste proiecte culturale.

  1. Noaptea Muzeelor, ediţia a 10 – a (17 mai)

Asociaţia a sprijinit înscrierea Muzeului de Artă Veche Apuseană „Ing. Dumitru Furnică – Minovici” la cea de-a 10 ediţie a Nopţii Muzeelor. Noaptea de 17 spre 18 mai, a stat sub semnul noutăţilor în casa-muzeu. Exponatele Jan Fyt, „Păsări Vânate”, pictură de şevalet şi Cufăr (lada de zestre) Şcoala italiană, erau de puţin timp reintregrate în colecţie după o perioadă îndelungată de restaurare şi au putut fi admirate din nou de către iubitorii de artă.

În afară de acestea, a fost primul an de participare la Noaptea Muzeelor a Muzeului de Artă Veche Apuseană „Ing. Dumitru Furnică – Minovici”, în care vizitatorii au putut avea parte gratuit de ghidaj prin intermediul scanării etichetelor QR code din cadrul muzeului.

Asociaţia şi Muzeul s-au alăturat iniţiativei organizatorilor din Franţa – Kaleidoscope. Aceasta a fost aplicaţia pentru smartphone care a putut fi descarcată şi utilizată gratuit de către vizitatori, în vederea realizării unor autoportrete în muzee, lăsându-se inspiraţi de patrimoniul acestora (MuseumSelfie). Astfel, fotografiile (fără flash) au fost trimise prin intermediul aplicaţiei către o bază de date, imaginile selfie fiind apoi proiectate pe durata desfăşurării Nopţii Muzeelor în toate muzeele din Europa înscrise în evenimentul Kaleidoscope. Asociaţia a pus la dispoziţia muzeului echipamentul tehnic necesar pentru funcţionarea aplicaţiei, dar şi informaţii de utilizare tipărite pentru vizitatori.

În intervalul orar 18.00 – 02.00, muzeul a fost admirat de aproximativ 1700 de vizitatori.

  1. Recondiţionarea garniturii de scaune Rocaille (septembrie – octombrie)

Scaunele Rocaille din colecţia Muzeului de Artă Veche Apuseană „Ing. Dumitru Furnică Minovici” au fost retapiţate la sfârşitul anului, din fondurile Asociaţiei. Garnitura de secol XVIII este alcătuită din 12 piese. Ornamentaţia elaborată şi bogată este marca distinctivă a stilului, iar scoica este elementul decorativ principal care încoronează spătarul fiecărui scaun.

Pe tot parcursul procesului de refacere, s-a putut constata că structura de lemn a scaunelor a rezistat foarte bine de-a lungul timpului, starea lor de conservare fiind în continuare foarte bună. De asemenea, înlăturarea materialelor vechi a scos la iveală dovada autenticităţii pieselor. Pe scheletul unuia dintre scaune a fost descoperită marca unui anticariat vienez al epocii alcătuită din stemă şi inscripţia „ExekutionsGericht. Wien”.Un scaun dintre cele 12 a fost păstrat în starea originală, ca martor, respectând astfel principiile de conservare şi restaurare.

Achiziţionarea materialului a fost sponsorizată în proporţie de 50% de compania Regal Decor.

2013

  1. Programul „5 Licee, 5 Muzee” (Ianuarie – Mai), început în 2010

În cadrul proiectului, organizat de Fundaţia ECDL ROMÂNIA şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi sprijinit de Asociaţia Culturală „Patrimoniu pentru Viitor”, 250 elevi din Liceul de Metrologie „Traian Vuia”, Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu”, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară „D.Moţoc”, Colegiul Economic „A.D. Xenopol” şi Colegiul Tehnic „Mircea cel Bătrân” au beneficiat de vizită ghidată la Muzeul de Artă Veche Apuseană „Ing. Dumitru Furnică – Minovici”. Tematica ghidajelor a fost: „Remember the time”.

După fiecare vizită la muzeu, elevii au completat un chestionar on-line (aflat pe pagina web a proiectului) cu 10 întrebări legate de vizita efectuată. De asemenea, s-a lansat şi un al doilea concurs cu tema „5 motive în 5 minute”. Concursul a presupus realizarea unui material video, la nivel de liceu,  prin care se promova unul dintre muzeele implicate în proiect. Muzeul de Artă Veche Apuseană „Ing. Dumitru Furnică – Minovici” a fost promovat printr-un material video realizat de către elevii de la Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu”.

Asociaţia păstrează materialele elevilor realizate pentru muzee şi inteţionează să le folosească pe viitor în cadrul altor proiecte educaţionale şi culturale.

  1. Noaptea Muzeelor, 18 mai

Cu sprijinul Academiei Române şi a Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti, Asociaţia a organizat şi în 2013 Noaptea Muzeelor la Muzeul de Artă Veche Apuseană „Ing. Dumitru Furnică – Minovici”. Tema serii s-a intutalat „La Minovici vitraliile se văd şi noaptea…”.

Astfel, vitraliile din colecţie au putut fi îndelung admirate, mai ales după lăsarea întunericului datorită punerii în funcţiune a reflectoarelor din exteriorul clădirii. Adiţional, pe toată durata serii a fost proiectat şi un material video ce s-a concentrat asupra tehnicii de realizare a vitraliului în general. Hărţi şi pliante explicative au fost împărţite vizitatorilor. De asemenea, obiecte-vitraliu contemporane au constituit o expoziţie separată în cadrul aceleiaşi seri.

În intervalul orar 18.00 – 02:00, s-au înregistrat peste 2000 de vizitatori (2044) din toate grupele de vârstă.

Asociaţia a contribuit şi cu înscrierea şi promovarea evenimentului la nivel naţional şi european.

  1. Noaptea de Sânziene, 23 iunie

Revista interanţională The Atlantic (http://www.theatlantic.com/infocus/2013/06/the-solstice-and-the-supermoon/100540/) a ales, dintre alte sute de evenimente similare organizate la nivel internaţional în acea perioadă a anului, să vorbească şi despre Noaptea de Sânziene.

În fiecare an, la evenimentul Nopţii de Sânzienele în livada Muzeului de Artă Populară „Dr. Nicolae Minovici”, Asociaţia Culturală „Patrimoniu pentru Viitor” reuşeşte să strângă sute de participanţi. În 2013, la ediţia a VI – a, au participat peste 700 de oameni. Succesul are la bază dorinţa Asociaţiei de a contribui la crearea unui brand de ţară prin corelarea unor activităţi sprijinite de zeci de entităţi culturale şi voluntari – ONG-uri, instituţii publice, actori, artişti plastici sau membri. În programul serii s-au aflat: spectacolul, expoziţiile, locul de creaţie şi joacă pentru copii.

  1. Spectacolul a fost asigurat de actriţa Maia Morgenstern, de formaţia de muzică veche „Trei parale”, de grupul coral „Sound” al Casei de Cultură a Studenţilor din Bucureşti (condus de Voicu Popescu), de creaţiile vestimentare semnate Andra Andreescu, dar şi de dansul soliştilor Operei Naţionale Române, Alexandra Gavrilescu şi Valentin Stoica.
  1. Expoziţia dedicată caselor memoriale ale Muzeului Municipiului Bucureşti a atras atenţia privitorilor asupra unor probleme ale patrimoniului bucureştean. Aceasta a fost completată de o alta, Monumente uitate (în colaborare cu Asociaţia Arché). Colecţia vestimentară „Prejudecăţi” for Iconic a făcut legătura dintre arta populară romanească şi haute couture. Exponate ale artiştilor plastici Daniela Făiniş şi Ioan Nemţoi, prezente în livadă, au creat o atmosferă plină de mister şi eleganţă.

III. Un colţ al livezii a fost în mod tradiţional dedicat copiilor dornici să se implice în provocările unui Artelier alături de specialişti.

Pentru această ediţie a Nopţii de Sânziene, Asociaţia a lansat un nou concurs pe site-ul didactic.ro pe tema „Viitorul Trecutului”. Competiţia educativă a avut 3 secţiuni, în funcţie de categoriile de vârstă invitate să participe: eseuri (7 – 18 ani), proiecte (10 – 18 ani), scenarii şi proiecte de film documentar (elevi, studenţi). Concursul a adunat la 229 de lucrări din toată ţara.

În urma activităţilor de promovare, evenimentului i-au fost dedicate 61 de materiale în presa online, scrisă, radio şi facebook. Fiecare dintre cele 61 de articolele a menţionat numele tuturor artiştilor care au participat la eveniment.

Sponsorii noştri: Catena, Garanti Bank, Lafarge România, SofMedica, Perfect Ltd. Co.

Partenerii noştri: Primăria Sectorului 1, Primăria Municipiului Bucureşti, Teatrul Evreiesc de Stat, UTI, Fundaţia UTI, Intuitext, Privileg Catering, Amset, LOWE, Luxten, ECDL, Artmark, Asociaţia Eurodocs, Muzeul Municipiului Bucureşti, Aqua Carpatica, Andra Andreescu, Iconic, Azay, Asociaţia Arche – Monumente uitate, StarMob, Nuca Mică, Educa, Editura Vremea, Curtea Veche, Paideia, Arthur.

Partenerii noştri media: Viva, Avantaje, Unica, Senso Tv, Tonica, Romantic FM, Radio România Cultural, Radio România Actualităţi, didactic.ro, suntpărinte.ro, ROL.ro, Media Image, Şapte seri, vinşieu.ro, înoraş.ro, revista Ioana, Psychologies Magazine, DacicCool, Agenţia RADOR, Burda, Fotograf Profesionist Mihai Constantineanu, Şcoala de Televiziune Tudor Vornicu, Vadim Ghirda – fotografie preluată de The Atlantic.

  1. Newsletter, iulie

În luna iulie, Asociaţia a lansat primul număr al newsletter-ului propriu. Astfel, ne-am propus să-i ţinem la curent cu ultimele noutăţi şi proiecte pe membrii Asociaţiei, dar şi pe prietenii acesteia care şi-au arătat interesul sau sprijinul de-a lungul timpului.

  1. Europa Nostra

Asociaţia face parte din 2013 din lista membrilor organizaţiei internaţionale Europa Nostra. Nominalizarea a venit în urma unui lung proces de selecţie internaţională. Obiectivele, implicarea în proiecte naţionale de anvergură au recomandat Asociaţia. Ca voce a patrimoniului cultural european, Europa Nostra a strâns în jurul ei 250 de organizaţii membre (asociaţii şi fundaţii de patrimoniu), 150 de organizaţii asociate (unităţi guvernamentale, autorităţi locale şi corporaţii) şi mai bine de 1500 de membri individuali care susţin aceeaşi misiune.

În prezent, Asociaţia lucrează la implementarea unor proiecte Europa Nostra şi pe plan naţional.

  1. QR code MAVA

În decembrie 2013, a fost finalizat proiectul de etichetare QR code în Muzeul de Artă Veche Apuseană „Ing. Dumitru Furnică – Minovici”. Astfel, 15 obiecte din colecţia muzeului beneficiază de etichete QR code individuale (lista completă mai jos). În interiorul muzeului, vizitatorii pot citi instrucţiunile de folosire ale aplicaţiei pentru smartphone, dar pot totodată să şi descarce soft-ul, în cazul în care el nu este instalat deja.

Lista obiectelor ce beneficiază de etichete QR code:

  • Garnitură stil Louis al XV-lea (mobilier)
  • Anonim flamand, Portret de englezoaică aristocrată (tablou)
  • Bernardino L. Luini, Madona cu pruncul (tablou)
  • Şemineu renascentist toscan
  • Anonim german, Sfântul Ioan Gură de Aur (statuetă)
  • Melchior d`Hondecoeter, Parabola cocoşului (tablou)
  • Nicolaus Oeller, Tragere la semn (ţintă) cu arbaleta (tablou)
  • Alessandro Allori Bronzino, Cosimo de Medici (tablou)
  • Anonim francez, Portret de cavaler (tablou)
  • Anonim german, Sfântul Ioan (statuetă)
  • Rudolf Schiestl,Sfânta Cecilia cântând la orgă (vitraliu)
  • Matthäus Schiestl, Bunul păstor (vitraliu)
  • A.J. Cuyp, Cireadă de vaci la râu (vitraliu)
  • Gustav van Treeck, Vânzarea dragostei (vitraliu)
  • Şcoala germană,Iisus răstignit (Marele Gothic) (vitraliu)
  1. Conservare şi restaurare

În data de 20 mai 2013 plecaseră spre Sibiu pentru sesiuni de conservare şi restaurare două piese din colecţia Muzeului de Artă Veche Apuseană „Ing. Dumitru Furnica – Minovici”.

  • Şcoala italiană, Cufăr (lada de zestre), artă decorativă, 186 x 60 x 54 cm, sec. XV – XVI (obiect clasificat în categoria Tezaur) la Complexul Naţional Muzeal Astra;
  • Jan Fyt, „Păsări Vânate”, pictură de şevalet, 57 x 47 cm, sec. XVII (obiect clasificat în categoria Tezaur) la Muzeul Naţional Brukenthal.

În decembrie, cele două obiecte au fost reintegrate în spaţiul de expunere originar, după ce lada de zestre italiană a primit şi marele premiu pentru restaurare la Salonul Naţional de Restaurare de la Craiova, desfăşurat în perioada 11 – 15 octombrie. Distincţia o datorăm efortului depus de Gabriela Negoescu, laboratorul de restaurare lemn policrom al Muzeului Astra.

Intervenţiile au fost posibile datorită sponsorizării, suma totala pentru cele două obiecte ridicându-se la 19.314 RON şi fiind suportată de Asociaţia Culturală „Patrimoniu pentru Viitor”.

  1. Concurs „Descoperă patrimoniul românesc”, 19 decembrie

În colaborare cu didactic.ro, (portalul dascălului modern administrat de Intuitext) Asociaţia a participat la lansarea primei etape a concursului naţional „Descoperă patrimoniul românesc”. Tema acestei prime ediţii a fost: „Meserii de altă dată”. Concursul se adresează elevilor interesaţi de moştenirea culturală, istorică şi artistică lăsată de înaintaşii noştri şi dornici de a învăţa cum se poate păstra şi pune în valoare această comoară inestimabilă a unui popor.

Proiectul are o componentă educativă (de informare) şi una aplicativă, de realizare a unor activităţi concrete de recuperare a patrimoniului românesc – filme documentare, fotografii, eseuri, poveşti, interviuri cu personalități, analize de conţinut ale unor documente de epocă, planuri de reabilitare sau de promovare ale unor obiective.

În vederea întăririi rolului educaţional şi a înzestrării elevilor cu instrumente de lucru utile, Asociaţia a pregătit  şi o serie de materiale menite să-i ajute pentru a afla mai multe lucruri despre patrimoniu şi importanţa lui pentru viitorul nostru, despre cum poate fi acesta readus în memoria colectivă a tinerei generaţii, dar şi despre modalităţile de cercetare şi redactare:

În cadrul ediţiilor viitoare ale concursului, programate pentru 2014, se doreşte strângerea de materiale pe temele:

  • Personalităţi ale comunităţii ca valori de patrimoniu;
  • Jocurile de demult ale copiilor (patrimoniu imaterial);
  • Fântâni, troiţe, porţi (patrimoniu mic).
  1. QR code la Theodor Aman

După modelul de la Muzeul de Artă Veche Apuseană „Ing. Dumitru Furnică – Minovici”, muzeul Theodor Aman beneficiază în prezent de etichetare QR code, proiectul fiind finalizat cu ajutorul Elicom România şi Artmark. Vizitatorii pot citi în interior instrucţiune de folosire, fiind prezentate şi surse pentru a instala soft-ul necesar pe smartphone-ul personal.

Acest proiect a inclus şi o fază de cercetare în vederea realizării textelor pentru aplicaţie. Textele, realizate de echipa Asociaţiei, şi etichetele au fost orientate astfel încât publicul interesat să poată afla mai multe despre: Theodor Aman, muzeul – casă memorială, holul de onoare, sala cu casete, biroul artistului, atelierul mare al artistului, sala mică, sala grădinilor şi, nu în ultimul rând, sala gravurilor. Accentul cade şi singular pe anumite lucrări sau piese din muzeu.

2012

În conformitate cu statutul Asociaţiei noastre, ne-a preocupat în acest an promovarea celor două muzee prin acţiuni educative şi organizări de evenimente.

1. Programul „5 Licee, 5 Muzee” (Ianuarie – Iunie), început în 2010;

Elevi din Liceul Teoretic „Nichita Stănescu, Liceul Teoretic „Benjamin Franklin, Colegiul Economic „Virgil Madgearu, Liceul „George Călinescu, Liceul Teoretic  „C.A. Rosetti” au vizitat Muzeul de Artă Veche Apuseană „Ing. Dumitru Furnică – Minovici”.
Fiecare grup de elevi (50 de elevi din fiecare liceu) a fost însoţit de un profesor coordonator. După fiecare vizită la muzeu, elevii au completat un chestionar on-line (aflat pe pagina web a proiectului) cu întrebări strict legate de vizita efectuată.
La sfârşitul proiectului, elevii au realizat un material video cu tema „5 motive în 5 minute”. Materialul video a fost realizat la nivel de liceu.

2. Noaptea Muzeelor (19 Mai 2012)  – au fost înregistraţi aproximativ 800 de vizitatori. Asociaţia Prietenii Muzeelor Minovici a coordonat integral înscrierea muzeului în cadrul programului naţional „Noaptea Muzeelor”.
Academia Română şi-a dat acordul încă de la început asupra  iniţiativei Asociaţiei.

3. În luna iunie Academia Română a desemnat prin concurs compania responsabilă pentru intervenţiile la acoperişul Muzeului de Artă Veche Apuseană Ing. Dumitru Furnică – Minovici.
După parcurgerea tuturor etapelor obligatorii privind selectarea constructorului pentru refacerea acoperişului, costurile s-au împărţit astfel:

  • suma totală reprezentând sponsorizarea oferită de Asociaţia Prietenii Muzeelor Minovici Academiei Române: 133.592, 67 RON
  • suma alocată lucrărilor de renovare a acoperişului:   111.112  RON

Din suma rămasă:

  • conservarea şi restaurarea tabloului „Păsări vânate”, Jan Fyt:       8.089 RON
  • conservarea şi restaurarea cufărului (lăzii de zestre) italian:    11.225 RON

4. În luna august, membrii Asociaţiei s-au deplasat la Sinaia pentru a participa la concertul sustinut de Elisabeth Leonskaja.
5. În luna noiembrie, s-au finalizat  lucrările la acoperişul Muzeului de Artă Veche Apuseană Ing. Dumitru Furnică – Minovici.
Procesul de restaurare s-a derulat de-a lungul mai multor luni şi a avut ca start prestigiosul recital susţinut pro bono de pianista Elisabeth Leonskaja, pe data de 27 noiembrie 2011, la Ateneul Român. În urma acestui eveniment, Asociaţia Prietenii Muzeelor Minovici a strâns contribuţii ale donatorilor individuali şi ale unor organizaţii, oferind astfel Academiei Române fondurile necesare pentru demararea şi finalizarea proiectului de restaurare a acoperişului Muzeului de Artă Veche Apuseană Ing. Dumitru Furnică – Minovici.
Proiectul a fost susţinut încă de la început de către Academia Română, a cărei implicare a contribuit semnificativ la renaşterea acestui edificiu muzeal.

În urma lucrărilor de restaurare a acoperişului, monumentul istoric şi-a recăpătat armonia, cu respectarea arhitecturii iniţiale.

Parteneri şi sponsori: ECDL România, UTI, Sanador , Tondach România,  BCR, Opticris, Lafarge, Volvo, KPMG, Softwin, Amset Prodexim, Piraeus Bank România.
Partenerii media în promovarea evenimentului de strângere de fonduri: rol.ro, Dilema Veche, Viva!.ro, Avantaje.ro, Şapte Seri, Radio Romantic, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Actualităţi, Radio Bucureşti, Observatorul Cultural, Business Review, RFI.

2011

In conformitate cu statutul asociatiei noastre si in acest an, ne-a preocupat promovarea celor doua muzee prin actiuni educative si organizari de evenimente.

Ianuarie-Iunie
1. Continuarea programului “5 licee, 5 muzee” inceput in 2010.

In urma protocolului educational incheiat in anul 2010 cu ECDL Romania, Inspectoratul Scolar al Muncipiului Bucuresti si Primaria Capitalei , Muzeul de Arta Veche Apuseana “ing. Dumitru Furnica-Minovici” a participat la cea de-a patra editie a programului “5 licee, 5 muzee”. Programul s-a desfasurat in perioada ianuarie-iunie 2011. Liceele participante la aceasta editie au fost “Liceul teoretic Dante Aligheri”, “Liceul teoretic Ion Neculce”, “Colegiu National Mihai Eminescu”, “Grupul Scolar Dragomir Hurmuzescu” si “Grupul scolar Iuliu Maniu” .

In aceasta perioada peste 250 de elevi din cadrul celor 5 licee au vizitat Muzeul de Arta Veche Apuseana alaturi de profesorii lor coordonatori. Tinerii si-au folosit cunostiitele acumulate in timpul vizitelor si creativitatea in competitia “cel mai bun Reportaj al Vizitelor”. Reportajul a fost format dintr-un material video (un scurt-metraj) si o revista a vizitelor. Tema reportajului propusa elevilor de muzeul de Arta Veche Apuseana a fost “O istorie bucuresteana recuperata”.

Proiectul s-a incheiat cu premierea participantilor intr-un cadru festiv.
Mai-August

1. Concursul de eseuri
Tema de anul acesta a fost „Restaurator pentru o zi..pentru o viata”. Numerosi copii din toata tara si din Republiva Moldova s-au inscris pentru a participa la concurs.

Tema concursului a fost propusa de Laura Grunberg, iar coordonatoarea proiectului,doamna Mariuca Talpes, a raspandit informatia profesorilor de limba romana si pe toate site-urile de profil: olimpiade.ro, didactic.ro, Suntparinte.ro, uonline.ro, ecdl.org.ro. etc .

S-au strans 113 eseuri, care au fost jurizate de catre Ilinca Bernea, Laura Grunberg si Ion Bogdan Lefter.
Cu prilej Noptii Sanzienelor, eseurile castigatoare au fost expuse in livada Vilei cu Clopotei, iar castigatorii au fost invitati din toate colturile tarii pentru a fi premiati. Anul acesta s-au acordat 9 premii.

2. Noaptea de Sanziene in livada de la Minovici – editia a- V –a; 23 iunie
Programul artistic a fost coordonat de Sabina Pop si a cuprins:

Festivitate de premiere – Concurs de eseuri literare  editia a V-a “Restaurator pentru o zi..pentru o viata”
Mini Film cu Maxi Art – prezentare filme participante la Concursul de “documentare de 1 minut” referitoare la arta, realizate de tineri – editia I-a

Festivitate de premiere – Concurs de filme documentare de 1 minut referitoare la arta, MINI FILM cu MAXI ART – editia I-a

Juriul: Alecu Croitoru, Sabina Pop, Geo Saizescu

Vis de Sanziene – Piese clasice si prelucrari folclorice interpretate la diverse instrumente de suflat de Cornelia  Tihon, studenta la Conservatorul de Muzica “George Enescu”, Bucuresti
Calatorii prin ploaie – Selectie de versuri de Matei Visniec in dramatizarea Ilincai Bernea si interpretarea actorilor: Brandusa Casandra Mircea, Ioana Macaria, Silviu Biris, Constantin Florescu
– DE DRAGOSTE – momente de dans contemporan cu Razvan Mazilu si Monica Petrica
– SANZIENE SI CANDOARE – Vestimentatie feminina in viziunea creatoarelor Elena Perseil   si   Rhea Costa
– MA LUAI, LUAI… – Cantece traditionale romanesti in interpretarea Grupului coral SOUND, condus de Voicu Popescu
– HORA SANZIENELOR si invitatie la dans popular din partea Larisei Barbu, coordonatoare a grupului folcloric ALUNELUL
Dansul Sanzienelor Mici – interpretat de eleve ale Scolii de Balet EDUCA, coregrafia       Jaqueline Bratu

3. Expozitii si Ateliere
INSCRIPTII  – Expozitie de pictura Flavia Lupu –
LEMN. BISERICI  DIN NORDUL OLTENIEI – Expozitie de fotografie Serban Bonciocat  si Luiza Zamora
RESTAURATOR PENTRU O ZI…PENTRU O VIATA – Expozitie de  proiecte si lucrari literare ale preminatilor  la editia a V-a  a Concursului  de eseuri .

Copiii premianti care vin an de an din toate colturile tarii si pasesc cu emotie prin gradina Minovici dau culoare si sens eforturilor noastre de a readuce in circuitul cultural acest minunat spatiu.  Eseurile premiate si expuse in gradina sunt adevarate lectii de trezire la viata  pe care le propunem celor mari.  113 tineri din toate colturile tarii, incusiv din Republica Molodva, au participat la acest concurs de eseuri.

ARTelier – Ateliere de creatie pentru cei mici (copii sub 12 ani)

Carti de citit si recitit … Stand de carte al  editurilor : Curtea Veche, Paideea , Spandugino ,Vremea ,Oscar Print, Asociatia 37

Sponsori: Opticris, Catena, Artis Bio Tech, Fildas Trading, Lowe&Partners, Audi Consult , Sofmedica.

Parteneri eveniment: UTI, Amset Prodexim, Intuitext, ECDL Romania, Azay, Luxten, Perfect LTD, Curtea Veche, Domeniile Samburesti, Privileg Catering, Artmark, Hotel Continental, Euro-Docs, UNArte.

Parteneri media: Tonica Grup, Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural, Bucuresti FM, Senso TV, Didactic.ro, Suntparinte.ro, Olimpiade.ro, TVR Cultural, UTV, Uonline, Roll.ro, Avantaje, Tango, Unica, Romantic Fm, TimeOut, Viva, Revista Monden.

Octombrie-noiembrie
1.Concertul Elisabeth Leonskaja la Ateneul Roman – 27 noiembrie
Marea pianista Elisabeth Leonskaia a avut marea generozitate de a sustine un concert pro bono pentru strangerea de fonduri (din bilete si sponsorizari) pentru  repararea  acoperisului Muzeului de Arta Veche Apuseana, impreuna cu cateva dintre obiectele de patrimoniu adapostite acolo – o lada venetiana de sfarsit de secol XV, tabloul “Natura moarta cu pasari“ al lui Jan Fyt (1611-1661) si o garnitura Rocaille (12 piese) din secolul XVIII.

Evenimentul a fost un succes si s-au strans suficiente fonduri pentru a indeplinirea obiectivelor propuse

Sponsori : CEC Bank, Eventim, The Cell, Filarmonica George Enescu, Artmark, ArtSeven, Aqua Carpatica, Magic Holiday, Domeniile Sâmbureşti, Privileg Catering, Publicis, Hotel Continental Bucureşti, Media Image, Curtea Veche.

Parteneri media: rol.ro, Dilema Veche, Viva!.ro, Avantaje.ro, Şapte Seri, Radio Romantic, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Actualităţi, Radio Bucureşti, Observatorul Cultural, Business Review.

2010

In conformitate cu statutul asociatiei noastre si in acest an, ne-a preocupat promovarea celor doua muzee prin actiuni educative si organizari de evenimente.

In perioada ianuarie – mai am realizat :

1.  Restaurarea, regenerarea si revitalizarea gradinii Vilei Minovici. 

Aproximativ 20 de studenti, Anul II, ai Facultatii de Horticultura – Sectia de Peisagistica, din cadrul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara, s-au ocupat de amenajarea peisagisticia a gradinii Vilei Minovici realizat urmatoarele activitati:

– refacerea ( retrasarea) rabatelor cu trandafiri din curtea de onoare a vilei

– realizarea taierilor de stimulare a infloririi si eliminarea lastarilor salbatici la trandafiri

– revitalizarea peluzelor gazonate (aerisirea, greblarea, tunderea suprafetelor)

– efectuarea taierilor de regenerare a arbustilor floriferi si lianelor

– efectuarea taierilor de toaletate a arborilor si arbustilor

– lucrari de intretinere a aleilor – decopertarea si eliminarea vegetatiei spontane, eliberarea bordurilor de buruieni

– taieri de regenerare aplicate arborilor fructiferi

– taieri de eliminare a lastarilor salbatici si eliberarea arbustilor sufocati de vegetatia spontana

– strangerea resturilor lemnoase si vegetale rezultate in urma tuturor activitatilor desfasurate.

Activitatile desfasurate au fost coordonate de d-na lector dr. peisagist Elisabeta  Dobrescu.

Proiectul a fost sustinut de ECDL Romania, si mediatizat de TVR Cultural.

2. Incheierea unui protocol educational cu ECDL Romania, Inspectoratul Scolar al Muncipiului Bucuresti si Primaria Capitalei privind participarea Muzeului de Arta Veche Apuseana „Ing. Dumitru Furnica-Minovici” in cadrul proiectului „5 Licee – 5 Muzee” , editia a III-a. Proiectul doreşte încurajarea participării tinerilor la manifestări culturale prin declanşarea unei serii de vizite la 5 muzee din Bucureşti şi generarea unui concurs între 5 licee din Capitală.

Astfel, pe toata perioada derularii proiectului (ianuarie-mai 2010), 250 de elevi din cadrul celor 5 licee bucurestene alese au vizitat Muzeul de Arta Veche Apuseana, insotiti de profesorii coordonatori. Dupa fiecare vizita, elevii au completat cate un chestionar on-line (aflat pe pagina web a proiectului) cu intrebari strict legate de vizita efectuata, iar profesorii-coordonatori la nivelul liceului au realizat un raport dupa fiecare vizita la muzeu. La sfarsitul proiectului elevii au avut de realizat si un jurnal al tuturor vizitelor. Acest jurnal s-a realizat pe grupe. Astfel fiecare grupa a avut la sfarsitul vizitelor un jurnal in care au inclus impresii si fotografii relevante vizitelor la cele 5 muzee. Proiectul s-a finalizat cu o conferinta si premierea castigatorilor.

In perioada mai – august am realizat:

1. Concurs de eseuri. Tema “Valorile mele. Mod de intrebuintare” a dorit sa provoace tinerii sa descopere topul valorilor tinerei generaţii şi oferă premii pentru creaţiile cele mai incitante, personale si dezinhibate pe aceasta temă.

Cele peste 100 de eseuri primite au fost jurizate de d-na Laura Grunberg, d-na Ilinca Bernea, d-l Liviu Ion.

In cadrul evenimentului “Noaptea de sânziene “ din iunie  2010, au fost invitaţi toţi premianţii (inclusiv cei din provincie, a căror participare a fost susţinută financiar de asociaţie şi de sponsori).

În cadru festiv, în prezenţa a unui număr mare de spectatori au fost acordate, un număr de 8 premii.

Concursul a fost coordonat  şi în acest an  de d-na. Măriuca Talpeş, fiind lansat pe site-urile vizitate de tineri: olimpiade.ro, didactic.ro, suntparinte.ro, uonline.ro, ecdl.org.ro. etc .

2. “Noaptea de Sanziene in livada de la Minovici – Editia a –IV-a” , un eveniment amplu, care a avut loc pe data de 26 iunie 2010 si care a adunat in livada peste 600 de participanti.

Spectacolul a fost coordonat de regizoarea Sabina Pop  si a cuprins:

– Festivitatea de premiere a concursului de eseuri – editia a IV-a;

– “Glas de clopotei” Rondo din Sonatina de Beethoven, a interpretat la Glockenspiel artist instrumentist: Luminta Ihnatiuc – Filarmonica “George Enescu”

– “Vara Sanzienelor” – a interpretat Bianca Stoicheciu – ballerina la Opera Romana; coregrafia Jaqueline Bratu

– “Visul unei nopti de vara”, “Cum va place”, si “Sonete” de William Shakespeare – recital de texte; moment sustinut de studentii Anului II, Facultatea de Teatru, Universitatea Hyperion; coordonatori: prof. Rodica Mandache si prof. Univ. Dr. Eusebiu Stefaneascu-decanul facultatii

– “Felicia canta Sanzienelor” – recital Felicia Filip

Echipa de coordonare a acestei editii a fost formata din : Adrian Popa, Ana Dinu, Anca Mitu, Andrea Brezean, Catrinel Ghetea, Constanta Ionita, Costel Chirita, Cristina Sofronov, Diana Hurduc, Daniela Iordache, Gabriel Paslaru, Georgiana Pogonaru, Grigore Arsene, Ileana Tureanu, Ioana Valvis, Laura Grunberg, Liviu Ion, Lorina Seres, Lucia Urdareanu, Madalina, Nistor, Manuela Plapcianu, Mariuca Talpes, Mihaela Petrovan, Sabina Pop, Smaranda Lalescu, Veronica Savanciuc.

Evenimentul a fost mediatizat prin: Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural, Didactic.ro, Bucuresti FM, UTV, Viva!, Avantaje, Olimpiade.ro, Romantic FM, Suntparinte.ro, TimeOut, Tango, Allpress.ro, Comunicatedepresa.ro, Agerpress.ro, etc.

Organziarea evenimentului s-a realizat prin sponsorizarea urmatoarelor firme: CEC Bank, CEFS, Domeniile Samburesti, Amset Prodexim, UTI, Fildas Trading, Sanador, Classliving, Intuitext, ECDL Romania, Luxten, Perfect LTD, Artmark, Privileg Catering, Curtea Veche, Azay, Lowe&Partenrs, Cristi Pascu Studio, More than Pub, UNArte, Intercontinental Hotel.

3. Expozitii in livada de la Minovici. Cu ocazia editiei a-IV-a a Noptilor de Sanziene, au fost organziate urmatoarele expozitii:

– “412×4 copaci de plantat” si “Balaur” , artist Virgil Scripcariu

– “Globalizare”, artist Marilena Preda Sanc

– “Padure”, artist Raluca Ungureanu

– “Arheologie portabila 2”, artist Liviu Epuras

– “Land Art”, artist Adela Bonat, Bpgdan Mateias

– “Obiect”, artist Cosmin Paulescu

– “ 3DP”, artist Lisandru Neamtu

–  « Semn intre cer si pamant », artist Romana Cucu

– « Zbor », artist Bogdan Hojbota

– « Autoportre la 50 de ani », artist Mircea Roman

– « Intimitate », artist Monica Morariu

– « Samit », « Vis inaripat », « Din ciclul zidul-iesirea din infern si coborarea la Rai”, artist Nicolae Paduraru

– “Padure 2.0”, expozanti: studenti ai Facultatii de Horticultura , Sectia Peisagistica, U.S.A.M.V. , coordonator: lector dr. Arh. Ioana Tudora

– “Atitutini”, expozanti elevi ai liceului N. Tonitza si Sf. Sava participanti la proiectul “Sa ne imprietenim cu muzeele Minovici”, coodronatori: prof. Bogdan Teodorescu si muzeograf Costel Cioanca

– “Valorile mele. Mod de intrebuintare”, fragmente din eseurile premiate la a patra editie a concursului organizat de Asociatia Prietenii Muzeelor Minovici.

– ateliere de creatie pentru cei mici

– stand tematic de carte – Editura Curtea Veche

4. “Hora din livada” , un eveniment care a avut drept scop  strangerea de fonduri pentru restaurarea Muzeului de Arta Veche Apuseana “Ing. Dumitru Furnica-Minovici”  si a colectiilor sale. Evenimentul a avut loc pe data de 25 iunie in livada Vilei Minovici si a cuprins:

– expozitie de arta, organizata de Casa de licitatii Artmark in beneficiul muzeelor. Expozitia s-a desfasurat in cadrul Muzeului de Arta Veche Apuseana si a putut fi vizitata incepand cu data de 23 iunie, urmata, in seara de 25 iunie, de o “licitatie tacuta”

– “Hora” – momente de dans popular; invitati : Ansamblul Folcloric “Alunelul”, coordonator: prof. Larisa Barbu

– recital: Orchestra de muzica populara Tudor Gheorghe

– cina cu meniu romanesc si vinuri alese oferite de Privileg Catering, respectiv Domeniile Samburesti

5. “Hore de peste mari si tari”, eveniment prilejuit de venirea in Romania a Ansamblului Folcloric Islandez “Sporid”, cunoscut in lumea intrega pentru promovarea prin dans a valorilor si culturii islandeze. In replica, Ansamblul Folcloric “Alunelul” a oferit o mostra de dansuri populare romanesti.

Evenimentul s-a desfasurat pe data de 10 august 2010 si s-a realizat prin sponsorizarea firmelor : Actavis, ECDL Romania, Amset Prodexim, Artmark, Perfect LTD. Organizatori: Consulatul Islandei in Romania si Asociatia Prietenii Muzeelor Minovici.

In perioada septembrie – decembrie am realizat:

1. “Dimineata de toamna in livada de la Minovici – Editia a IV-a” . Spectacolul s-a desfasurat pe data de 23 octombrie 2010 si a cuprins:

– “Acordurile toamnei”, recital de muzica clasica sustinut de elevi ai Liceului George Enescu; profesori indrumatori: Raluca Stratulat, Olivia Papa, Mihaela Savu si Mihaela Ciuplea

– “Povesti din Bucuresti”, scriitoarea Victoria Dragu Dimitriu

– “Cu toamna in suflet”, spectacol sustinut de studentii anului III Actorie, clasa profesorilor Rodica Mandache si Eusebiu Stefanescu, Universitatea Hyperion. Spectacol realizat cu sprijinul Asociatiei Romane a Filmului Documentar.

Echipa de coordonare a acestei editii a fost formata din: Mariuca Talpes, Cristina Sofronov, Adrian Popa, Sabina Pop, Manuela Plapcianu, Gabriel Paslaru, Madalina Nistor, Petru Lucaci, Smaranda Lalescu, Adrian si Daniela Iordache, Constanta Ionita, Liviu Ion, Laura Grunberg, Catrinel Ghetea, Simona Ciucu, Costel Chirita, Raluca Barbu.

Evenimentul a fost mediatizat prin: Bucuresti Fm, Radio Romania Cultural, Radio Romania Actualitati.

Organizarea evenimentului a fost posibila cu ajutorul firmelor: UTI, Perfect LTD, Amset Prodexim, Intuitext, Artmark, ECDL Romania, Deb Sound & Light.

2. “Craciun medieval la Minovici” : evenimentul s-a desfasurat la Muzeul de Arta Veche Apuseana “Ing. Dumitru Furnica-Minovici” , pe data de 13 decembrie 2010 cu prilejul venirii marii pianiste Elisabeth Leonskaja. Printr-un concurs de imprejurari, a aflat de asociatia noastra si a acceptat sa sustina  un concert pentru cauza   Muzeelor Minovici.

Evenimentul a avut loc cu ajutorul firmelor: Amset Prodexim, UTI, CEFS, Artmark, AZAY, Domeniile Samburesti, Privileg Catering, Aqua Carpatica, Senso TV.

2009

În conformitate cu statutul asociaţiei noastre şi în acest an, ne-a preocupat promovarea celor două muzee prin acţiuni educative şi  organizări de evenimente.

În perioada mai – iulie  am realizat:

1.  Concurs de eseuri. Tema “Dezlegare la cuvinte – Despre patriotism” a dorit să provoace tinerii să reflecteze asupra cuvântului “patriotism”, a legăturii dintre patriotism şi patrimoniu, asupra semnalmentelor unui patriot în România de azi. Cele  peste 100  de eseuri primite au fost jurizate  de d-na. Laura Grunberg şi d-l. Liviu Ion. În cadrul evenimentului “Noaptea de sânziene “ din iunie  2009, au fost invitaţi toţi premianţii (inclusiv cei din provincie, a căror participare a fost susţinută financiar de asociaţie şi de sponsori). În cadru festiv, în prezenţa a unui număr mare de spectatori au fost acordate, un număr de 10 premii.

Concursul a fost coordonat  şi în acest an  de d-na. Măriuca Talpeş, fiind lansat pe site-urile vizitate de tineri: olimpiade.ro, uonline.ro, ecdl.org.ro. etc .

2. “Noaptea de Sânziene în livada de la Minovici – Ediţia a-III-a”, un eveniment amplu, care a  avut loc pe data de 30 iunie 2009 şi care a adunat în livadă peste 600 de participanţi.

Spectacolul a  fost prezentat de actriţa Daniela Nane şi a cuprins:

“Semnificaţia nopţii de Sânziene” – prezentare Adrian Majuru –istoric;

“Cântec de Sânziene” – recital de muzică susţinut de Teodora Enche, Sorin Romanescu-Mandela, Tudor Parghel;

“Visul unei nopţi de vară” – moment scenografic susţinut de studenţii Facultăţii de Arte Decorative şi Design – Departamentul Scenografie – Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti;

“Sânziene ” – prezentare de costum în viziunea studenţilor Facultăţii de Artă Decorativă şi Design – Secţia Modă;

“Hora din livadă” – Demonstraţii de dansuri populare autentice româneşti, coordonator prof. Larisa Barbu.

Echipa de coordonare a acestei ediţii a fost formată din:  Ioana Valvis, Lucia Urdăreanu, Măriuca Talpeş, Cristina Sofronov, Adrian Popa,  Georgiana Pogonaru, Gabriel Pâslaru, Mădălina Nistor, Smaranda Lalescu, Constanţa Ioniţă, Liviu Ion, Diana Hurduc, Laura Grunberg, Andrea Brezean.

Evenimentul a fost mediatizat prin: TVR Cultural, Radio România Actualităţi,  Viva!, Uonline, Tango, Olimpiade.ro, Revista Monden, TimeOut, Allpress.ro, Newstoday.ro, Ştiri.kappa.ro, Vocea-româniei.ro, Calendareveniment.ro, Comunicatdepresa.ro, Ziua.net, Agerpress.ro, Cronica Română, Ghidulprimariilor.ro, Stiri.rol.ro, Ziua.ro.

Organizarea evenimentului s-a realizat prin sponsorizarea următoarelor firme: UTI, BCR, Sanador, Amset Prodexim, Cobra Security, DebSound & Light, ECDL România, Philips România, UNArte, ENEL, Intuitext, Luxten, Privileg Catering, Icme Ecab, Phoenix Trans.

3.  Expoziţii în livada de la Minovici. Cu ocazia ediţiei a – III-a a Nopţilor de Sânziene, au fost organizate următoarele expoziţii:

”De la tradiţie la modernitate, la simbol” – artist plastic Maria Constantinescu;

“Vis vegetal” – si  “Copilăria – transformarea unui obiect cotidian” -expozanţi: studenţii ai  Universitatii Naţionale de Arte din Bucureşti – Catedra de Arte Textile si Scenografie;

“Ia românească” – creator Valentina Vidraşcu;

“Nevoia de modele” – fragmente din eseurile premiate la a doua ediţie a concursului.

 În luna octombrie am organizat:

„Dimineaţa de toamnă în livada de la Minovici – Ediţia a-III-a”

 1. Spectacolul a cuprins:

–  Prezentare de carte – Editura Curtea Veche

o  „Bucureşti.Diurn şi nocturn” – autor: Adrian Majuru;

o  „La curte. Grădina de cartier şi peisaj urban în Bucureşti” – autor Ioana Tudora;

–  Poezii de toamnă – recitate de Ilinca Tomoroveanu şi Traian Stănescu, actori ai Teatrului Naţional din Bucureşti;

– „Rapsodii de toamnă”, prezentare de costum protagonişti: studenţii Facultăţii de Arte Decorative şi Design – Departamentul Scenografie, Universitatea Naţională de Arte Bucureşti.

 2. Expoziţii în livadă :  

– „Expoziţie nostalgică” realizată de  Art Collection

o  Mobilier  şi obiecte decorative Art Nouveau, Art Deco, Napoleon III, Baccara etc.;

o  Tablouri: Camil Ressu, Octav-Băncilă, Samuel Mutzner,etc.

– „Portelanuri  de Limoges”  realizată de Azay;

– „Grădini” –  artist plastic Trăistaru Mirela;

– Degustări de vinuri – Cramele Drăgăşani,Valea Călugărească.

Evenimentul a fost  sponsorizat de UTI Group, ECDL România, ASESOFT, Amset Prodexim, Pheonix Trans Equus, Curtea Veche, UNArte, Cramele Drăgăşani,  AZAY, Art Collection, More than Pub.

Coordonatorii acestui eveniment au fost: Grigore Arsene, Catrinel Gheţea, Laura Grunberg, Constanţa Ioniţă, Smaranda Lalescu, Mădălina Nistor, Gabriel Pâslaru, Mihaela Petrovan, Georgiana Pogonaru, Lorina Pop, Adrian Popa, Daniela Iordache, Ana Dinu.

 În luna noiembrie:

„Să ne împrietenim cu Muzeele Minovici” – proiect educaţional, având drept scop cunoaşterea şi popularizarea  muzeelor printre tineri  precum şi lecţii introductive de istorie a artei.  Grupul ţintă: elevii din cadrul Liceului de Artă „Nicolae Tonitza” şi ai Colegiului Naţional „Sfântul Sava”.

Considerăm că un succes major al asociaţiei noastre îl reprezintă demararea  de către Primăria Capitalei a lucrărilor de consolidare a Muzeului „Nicolae Minovici”. Astfel, proiectul  de consolidare (finanţat de asociaţia noastră în 2007) a fost  preluat de Primăria Capitalei, iar în şedinţa din decembrie 2009 Consiliul General al Municipiului Bucureşti a hotărât alocarea de la bugetul municipiului a resurselor financiare necesare realizării proiectului.

Preocupările noastre legate de construirea unui nou gard pentru Muzeul „Nicolae Minovici” şi pentru refacerea  acoperişului Muzeului „Dumitru Minovici”, nu s-au putut finaliza din lipsă de fonduri.  Ofertele primite  demonstrează clar necesitatea organizării unui nou eveniment de strângere de fonduri  şi identificarea de noi susţinători care să ni se alăture .

Împreună cu Academia Română, am identificat Muzeul Brukenthal Sibiu pentru Restaurarea unei garnituri de mic mobilier din Muzeul de Artă Veche Apuseană „Ing. Dumitru Minovici”, compusă din canapea şi două fotolii stil Ludovic XV, sec. XVII, cu tapiserie de tip Aubousson .

Prin angajarea unui grădinar, pe parcursul lunilor iunie, iulie, august, am reuşit să menţinem livada în condiţii  bune. Orele de muncă voluntară  depuse de membrii asociaţiei s-au dovedit a fi insuficiente.

2008

Activitatea asociaţiei noastre a fost orientată pe două direcţii:

1. Susţinerea materială a celor două muzee prin proiectele:

a. refacerea sistemului de încălzire pentru Muzeul de Artă Veche Apuseană “Ing. Dumitru Minovici”;

b. realizarea unui sistem de iluminare (Philips România) Vilei cu clopoţei.

Coordonarea acestor două proiecte a fost făcută de dna Diana Hurduc şi dl Adrian Popa şi a implicat activităţi de proiectare, marketing, monitorizare a lucrărilor, etc.

2. Promovarea, prin activităţi culturale şi educative specifice, a contribuţiilor familiilor Minovici la cultura românească. Astfel:

În luna aprilie a avut loc lansarea volumelor “Studiu asupra spânzurării” şi “Tatuajele în România” apărute la editura Curtea Veche. Mulţumim iniţiatorilor acestui proiect, dna Iren Arsene şi dl Grigore Arsene – membrii fondatori ai asociaţiei noastre.

Despre opera marelui om de ştiinţă Dr. Nicolae Minovici a vorbit Prof. Univ. Dr. Lazăr Cârjan.

În perioada mai – 23 iunie am realizat:

 1. Concurs de eseuri. Tema “Nevoia de modele” a dorit să provoace tinerii să reflecteze asupra nevoii, beneficiilor sau efectelor ascunse ale reperelor de orice fel din viaţa fiecăruia. Concursul a beneficiat şi în acest an de sprijinul dnei Măriuca Talpeş şi a fost lansat pe site-urile vizitate de tineri: olimpide.ro, uonline.ro, Rol.ro, ecdl.org.ro. Cele peste 100 de eseuri primite au fost jurizate de către dna Laura Grunberg şi dl Liviu Ion.

În cadrul evenimentului din 23 iunie au fost invitaţi toţi premianţii – inclusiv cei din provincie. Au fost acordate în cadru festiv, în prezenţa unui număr numeros de spectatori la eveniment, un număr de 11 premii.

2. Expoziţii în livada de la Minovici. În livada de la Minovici, cu ocazia ediţiei a-II-a a Nopţilor de Sânziene, au fost organizate următoarele expoziţii:

•  “Alchimia vegetalului de la plantă la pigment textil” – participanţi: studenţii anului IV Imprimeuri – Catedra Arte Textilă, Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, coordonator: Lect. Univ. Dr. Daniela Frumuşanu;

“Mirajul formelor-Instalaţii” – protagonişti: Lect. Univ. Dr. Daniela Frumuşanu împreună cu studenţii anului IV, Universitatea Naţională de Arte Bucureşti;

“În chipuri” – expoziţie de sculptură ţesută, artist plastic: Gabriela Turturea, scenograf: Dragoş Buhagiar;

“Scaunul vegetal” – expoziţie neconvenţională realizată de studenţii anului IV, Facultatea de Urbanism“Ion Mincu”, coordonator Lect. Univ. Dr. Arh. Cerasella Crăciun;

“Propunere de reamenajare peisagistică şi revitalizare a grădinii Muzeului Minovici”–  proiect Arh. Andreea Popa;

“Despre Sânziene” şi “Ce mai e cool în cultură” – fragmente din eseurile premiate la prima ediţie a concursului – expoziţie realizată de dna Măriuca Talpeş şi Cristina Szocke;

“Sânziene” – expoziţie de fotografii realizată de Adrian Bulboacă, Ionuţ Dudău şi Andrei Pogonaru.

3.  Stand tematic de carte cu “Nopţile de Sânziene”. Coordonator: dna Smaranda Lalescu.

4. “Noaptea de Sânziene în livada de la Minovici – Ediţia a-II-a” un eveniment amplu ce a avut loc pe data de 23 iunie 2008 cu participarea unui număr mare de persoane.

Spectacolul a cuprins:

–   prezentarea “Semnificaţia nopţii de Sânziene”, dr. Doina Işfanoni- Director Ştiinţific Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”;

–   festivitatea de premiere a concursului de eseuri, ediţia a-II-a, tema: “Nevoia de Modele”“Revenirea la rădăcini”– recital de muzică susţinut de Marius Mihalache & Band (Marius Mihalache-ţambal, Dragoş Mihu-tobe şi Nicu Baran-bas);

–  “Gallium verum”, “Cununi şi cruci” şi “Făclii” – momente de dans susţinute de studenţi ai U.N.A.T.C. “I.L. Caragiale” Bucureşti, coregrafia: Sergiu Anghel;

“Sânziene în viziunea creatorilor de modă”: Olympia Andruchovici, Venera Arapu, Wilhelmina Arz, Răzvan Ciobanu, Lena Criveanu, Romanitza Iovan, Oana Manolescu, Irina Marinescu, Maria Marinescu, Oana Mizil, Andreea Muşat, Stephan Pelger, Catinca Roman, Cristian Samfira, Carmen Secăreanu, Liliana Ţuroiu Udrea, Valentina Vidraşcu.

(spectacol prezentat de actrita Daniela Nane).

Echipa de coordonare a acestei ediţii a fost:  Ioana Valvis, Lucia Urdăreanu, Măriuca Talpeş, Raluca Răsădean, Georgiana Pogonaru, Gabriel Pâslaru, Smaranda Lalescu, Liviu Ion, Diana Hurduc, Laura Grunberg, Ana Dinu, Alexandra Chiliman.

Evenimentul a fost mediatizat cu ajutorul: Viva!, Uonline, Tango, TimeOut, olimpiade.ro, Revista Monden, Rol.ro, Radio Magic, Radio România Actualităţi, Evenimentul Zilei, Gardianul, TVR, Cronica Română.

Organizarea evenimentului s-a realizat cu sponsorizarea firmei UTI, Dacia, SofMedica, Catena; Primăria Sector 1, Luxten Light, Electrica Muntenia Sud, Amset Prodexim, Cobra Security, Deb Sound & Light, Bouquet Event, Granini, Holsten, Human Advertising, Intuitext, Davo, Philips.

 ► În luna octombrie am organizat: 

5. „Dimineaţa de toamnă în livada de la Minovici – Ediţia a-II-a” un eveniment la care a participat un public numeros, continuând seria iniţiativelor menite să redea muzeele Minovici locul pe care îl merită în circuitul cultural şi să le sporească numărul de vizitatori.

Programul a cuprins:

– recital de romanţe, poezii, monologuri susţinute de Sergiu Fleschner şi Irina Rădulescu (actriţă la Teatrul Mic), studenţi la actorie, U.N.A.T.C. Bucureşti, anul 3;

– recital de chitară  susţinut de Georgiana Dumbravă, studentă la actorie, anul 3 la U.N.T.C. Bucureşti;

– recital de violoncel susţinut de Alexandra Curcă, eleva maestrului Marin Cazacu;

– recital de poezii susţinut de poetul Lucian Avramescu;

– expoziţie de pictură cu tema „Toamna” expuse de Xenia Constantinescu;

– expoziţie de flori de toamnă .

Cei care au dat curs invitaţiei de a participa la acest eveniment sponsorizat de UTI Group au intrat în atmosfera unei alte epoci, au vizitat parcul şi Muzeul de Artă Apuseană „Ing. Dumitru Minovici”, au ascultat prezentarea muzeografilor Adrian Majuru şi Costel Cioancă.

Coordonatorii acestui eveniment au fost: Georgiana Pogonaru, Lucia Urdăreanu, Coca Ioniţă, Gabriel Pâslaru, Laura Grunberg, Adrian Popa, Traian Popa.

2007

Activitatea asociaţiei noastre a fost orientată în principal pe două direcţii:
 1. Susţinerea şi monitorizarea derulării proiectului de consolidare a Muzeului de Artă Populară. Proiectul finanţat de asociaţia noastră a stat la baza documentaţiei înaintate către Primăria oraşului Bucureşti privind alocarea de fonduri pentru consolidarea acestui muzeu. Astfel, în şedinţa de Consiliu al Primăriei din 21 august , proiectul finanţat de noi a fost aprobat, urmând ca în anul 2008 să înceapă lucrările. Proiectul a fost realizat de arh. Virgil Polizu şi a primit aprobarea Ministerului Culturii şi al Direcţiei Monumentelor de Patrimoniu. Considerăm că implicarea noastră în acest proces a scurtat traseul normal al derulării tuturor etapelor  de avizare cu 1 an .
2.  Promovarea, prin activităţi culturale şi educative specifice, a contribuţiilor familiilor Minovici la cultura românească.  Astfel:
In perioada aprilie – 24 iunie 2007 am realizat: 
 1.  Concurs de eseuri. Prima temă “Ce mai e cool în cultură” a provocat tinerii să reflecteze critic la nevoia de cultură în epoca de acum şi la modalităţile prin care cultura de calitate ar putea avea trecere mai mare în rândul generaţiei lor. Cea de-a doua temă “Dincolo de cuvinte” presupunea, datorită cuvintelor alese (sânziene, galben, dragoste, Vila cu clopoţei), pe lângă imaginaţie, un efort de documentare legat de sărbătoarea de Sânziene şi de istoricul Vilei Minovici. Concursul a fost lansat pe site-urile vizitate de tineri: olimpiade.ro, ambition.ro, escoala.ro, Fan Club.ro, neogen.ro, U-on-line, ecdl.ro. Televiziunea U (televiziune care se adresează cu precădere tinerilor) a realizat un spot publicitar de promovare pentru acest concurs, care a fost difuzat în luna iunie. 
S-au primit 107 eseuri din toată ţara, care au fost jurizate de către d-l. Ion Bogdan Lefter, d-na. Ioana Ieronim şi d-na. Laura Grumberg. În cadrul evenimentului din 23 iunie au fost invitaţi toţi premianţtii – inclusiv cei din provincie. Premiile au fost acordate în cadru festiv, în prezenţa celor peste 500 de participanti la eveniment.
2. Ateliere de pictură în livada Muzeelor Minovici în zilele de 2 şi 16 iunie cu participarea elevilor din clasele V-XII de la Liceul de Artă “Dimitrie Paciurea” şi Liceul de Artă “Nicolae Tonitza. La ateliere au participat peste 60 de elevi, care au creat 150 de lucrări cu următoare teme: -“Muzeele Minovici” şi -“Noaptea de sânziene”. Un juriu format din d-l. Petru Lucaci, d-l. Vasile Tolan şi d-l. Iuri Isar a acordat 7 premii în cadrul festivităţii din 23 iunie. Expoziţia cu toate lucrările, organizată în grădina Minovici, a fost vizitată de toţi cei 500 de participanţi la eveniment şi va rămâne deschisă pe perioada verii.
3. Expoziţii de artă ambientală şi design de lumini cu concursul studenţilor Secţiei de Peisagistică din cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu” şi a companiei Philips.
4. Broşuri de prezentare a Muzeului de Artă Populară “Nicolae Minovici”, pliant al  Muzeului de Artă Veche Apuseană “Ing. Dumitru Minovici” şi pliant al organizaţiei. 
5. Stand de carte cu “Nopţile de sânziene” de Mihail Sadoveanu şi Mircea Eliade, precum şi “Istoria familiei Minovici” de d-l. Adrian Majuru. 
6. “Noaptea de Sânziene la Minovici”, eveniment amplu care a avut loc pe data de 23 iunie 2007. Au participat peste 500 de persoane: elevi, studenţi, reprezentanţi ai ambasadelor din România, oameni de cultură, de artă, oameni de afaceri şi familiile acestora, actori, funcţionari publici, înalţi funcţionari de stat, istorici, vizitatori ai oraşului Bucureşti, etc. 
Spectacolul a cuprins:
Prezentarea “Semnificaţia Nopţii de Sânziene” – etnolog Şerban Anghelescu, “Cântul pământului” – Grigore Leşe, “Performing pentru o rochie” – Costin Anghel, prezentarea colecţiilor de etno-moda “Hora” şi “Drăgaica” – Valentina Vidraşcu.
Evenimentul a fost mediatizat cu ajutorul TimeOut, Avantaje, TV Cultural, Radio România Actualităţi, Radio France International, Evenimentul Zilei, România Liberă, Ziua, Adevărul, Curentul, Business Standard, Realitatea Românească.
Au fost implicaţi în realizarea acestui spectacol reprezentanţi ai Primăriei, ai diverselor companii private, reprezentanţi ai Muzeelor Minovici şi ai altor muzee, membrii asociaţiei, reprezentanţi ai presei, oameni de cultură şi artă, tineri, intelectuali, cetăţeni.
Organizarea a necesitat curăţirea grădinii (cu ajutorul Primăriei Sector 1), decorarea cu lumini (Electrica – Muntenia Sud, Philips). În livada luminată feeric au fost instalate 30 mese şi 300 scaune  şi 100 locuri spectacol (Primăria Sector 1).
Multe dintre membrele de bază ale asociaţiei au contribuit şi prin sponsorizări la diversele componente ale programului (premiile au beneficiat de sprijinul special al d-nei. Măriuca Talpeş, cattering-ul a fost asigurat de echipa d-nei. Lucia Urdăreanu  )
In luna octombrie :
7.  „Dimineaţa de toamnă la Minovici” – eveniment care  a avut ca obiectiv re-creerea atmosferei şi a modului de a petrece timpul liber din perioada de glorie a familiei Minovici, cea care a promovat cultura pe toate planurile.
A fost un eveniment cultural şi educativ variat şi relaxant la care au participat peste 150 de persoane, ilustrând o îmbucurătoare diversitate socială: elevi şi studenţi, oameni de afaceri, persoane din medii academice, din domeniul artei şi culturii, jurnalişti, ambasadori, demnitari, cadre didactice universitare.
Programul  a cuprins:
 – prezentare  “Minovici – un posibil brand cultural”, istoricul Adrian Majuru;
 – recital poezii de toamnă, actorii Florina Cercel & Virgil Ogăşanu ;
 – recital muzică clasică interpretat de Lucia Rămureanu la oboi şi Andreea Buzatu la pian (clavinovă), membre în orchestra Radiodifuziunii Române ;
 – moment de teatru – “Tablou de epocă interbelic” realizat de studenţi ai U.N.A.T.C.: Adrian Bogdan, Andrei Roşu, Irina Rădulescu (coordonator) ;
 – “Teme de atelier” prezentate de studenţii  anului II de la Departamentul de Modă al Universităţii Naţionale de Artă – Bucureşti, clasa Paula Barbu, coordonator Conf. Univ. Rucsandra Unda Popp ;
 – atelier cu studenţii Departamentului Foto, Video, Procesare computerizată a imaginii, Universitatea Naţională de Arte, Bucureşti, coordonaţi  de Lector Univ. Roxana Trestioreanu ;
 – atelier de pictură şi desen cu participarea studenţilor de la Secţia de Peisagistică din Universitatea de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu”- Bucureşti , coordonare Lector Drd. Arh. Cerasella Crăciun ;
 – atelier cu elevi de la Şcoala de Muzică şi Arte Plastice nr.5, Şcoala nr. 56 – Hose Marti şi Liceul de Arhitectură.
   Pentru pregătirea şi derularea acestor două evenimente pe parcursul anului 2007 , asociaţia noastră a beneficiat de sprijinul material al Administraţiei Fondului Cultural Naţional  (prin programul „Noaptea de Sânziene la Minovici”, nr 45 din data de 04.04.2007 ), dar şi a multor sponsori , cărora le suntem recunoscători (vezi www.minovici.ro pentru detalii). 

2006

Asociaţia „Prietenii Muzeelor Minovici” a fost înfiinţată oficial la data de 12.10.2005 (hotărâre judecătorească, dosar  nr. 221/PJ/2005) ca organizaţie non profit cu scopuri culturale bine precizate (vezi copie statut).

Membrii asociaţiei (s-a pornit iniţial cu 42 de membri şi doar în  câteva  luni numărul lor a ajuns la 65) sunt persoane şi personalităţi din medii extrem de diverse: oameni de afaceri, diplomaţi, jurnalişti, oameni de cultură. Mulţi dintre ei au venit în asociaţie cu experienţă anterioară bogată de management cultural (au activat de exemplu în cadrul Asociaţiei Prietenii Muzeului Naţional) sau de colaborare în diverse alte ONG-uri cu profil educativ, de caritate sau cultural din România.

Asociaţia are la acest moment doi angajaţi permanenţi: o directoare executivă şi un director financiar şi este structurată pe 4 departamente: Evenimente, Relaţii Publice, Expertiza tehnica şi Aplicare la Fonduri Culturale, fiecare cu un program bine conturat.

Deşi înfiinţată de puţin timp asociaţia a reuşit să realizeze deja o serie de acţiuni şi evenimente care să  demonstreze potenţialul uman de care dispune, spiritul organizatoric, energia, creativitatea şi coerenţa cu obiectivele pe termen lung.

În luna mai 2006 a fost organizată o licitatie de artă în cadrul căreia s-a reuşit strângerea unei importante sume de bani (cca 30.000 de euro), bani pe care asociaţia doreşte să  îi folosească pentru proiectul de restaurare şi consolidare a clădirilor muzeelor Minovici. Acţiunea, un real suces, a fost şi un prim prilej de mediatizare şi construirea imaginii Asociaţiei.

Pasul următor a fost organizarea unei selecţii de oferte pentru studiu de fezabilitate, expertiza tehnică şi proiect tehnic de consolidare, pentru clădirea “Muzeului de Artă Populara Dr. N. Minovici” situat în strada Nicolae Minovici,  nr. 1, sector 1, Bucureşti. Selectia de oferte  s–a adresat arhitecţilor şi inginerilor constructori atestaţi de Muzeul Culturii şi Cultelor pentru a aborda construcţii înscrise în patrimoniul naţional.  În acest moment studiul de fezabilitate câştigător urmează să fie contractat.

Prietenii Muzeelor Minovici s-au mobilizat şi întâlnit în data de 1 iulie 2006 în grădina Casei cu clopoţei pentru o după masă de muncă voluntară. La acţiune au răspuns cu entuziasm foarte mulţi membri ai asociaţiei (în jur de 50 de participanti) care au adus la rândul său alţi potenţiali “prieteni”. Curăţirea grădinii a fost un moment de solidaritate, de cunoaştere între noi şi de asumare reală şi afectivă a locului ca un loc pe care dorim să îl integrăm în spaţiul cultural românesc.

De asemenea, Asociaţia a conceput şi creat propriul site (www.minovici.ro ), site ce urmează desigur să fie îmbunătăţit şi dezvoltat pentru a facilita comunicarea între membri dar şi pentru mediatizarea activităţilor şi identificarea de viitori parteneri.

În perioada următoare Asociaţia doreşte să se consolideze, să dezvolte parteneriate de substanţă cu diverse instituţii şi persoane din Bucureşti, din ţară dar şi din străinătate (să se racordeze de exemplu la reţeaua internaţională de Prietenii Muzeelor), să continue să sprijine consolidarea şi restaurarea clădirilor, să iniţieze programe educative şi culturale în jurul celor două muzee pentru ca acestea să redevină, cât mai curând, puncte de atracţie pe harta culturală a noii capitale europene-Bucureştiul.

Site-ul nostru folosește cookies cu scopul de a vă îmbunătăți experiența de navigare. Accepă Citește mai mult